Kinderboekenweek 2017

Poster kinderboekenweek 2017.

Gruwelijk Eng!

Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. In 1954 organiseerde de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) de eerste Kinderboekenweek. Ieder jaar zijn er twee speciale kinderboeken uitgaven verkrijgbaar in de boekhandel of te leen bij de bibliotheek. Voor basisscholen zijn lespakketten verkrijgbaar en in de bibliotheek zijn activiteiten en een kinderboekenkrant en voorleesgids verkrijgbaar. De Kinderboekenweek wordt op de dinsdagavond voor de ‘week’ feestelijk geopend met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Op het bal wordt jaarlijks de Gouden Griffel uitgereikt, een vakprijs voor het beste kinderboek. 

Thema: griezelen

Het belooft een loeispannende week te worden. Je bent nooit te oud om te griezelen. Maar de grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt (te) eng wordt – de grens tussen fictie en werkelijkheid – ligt voor ieder anders. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het ‘kwaad’ wordt meestal wel overwonnen. Vandaar de populariteit van griezelseries als De Griezelbus (Paul van Loon), Kippenvel (R.L. Stine), Geestenjagers (Joseph Delaney) maar ook de Harry Potter-boeken en de reeks over Donderkat (Thijs Goverde) en De verschrikkelijke verhalen (Chris Priestley).

Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek

Janneke Schotveld heeft dit jaar speciaal voor de Kinderboekenweek een spannend boek geschreven: Kattensoep. Zij is bekend van o.a. de populaire kinderboekenreeks Superjuffie. In 2007 debuteerde zij met Villa Fien. Haar eerste Superjuffie-boek verscheen in 2010. Inmiddels heeft Schotveld zo’n 250.000 boeken verkocht. In mei 2017 komt het 7de deel uit: Superjuffie op de Zuidpool. Ze won vele prijzen waaronder Kinderboekwinkel Publieksprijs (2011) en twee keer de Pluim van de Nederlandse Kinderjury (2012 en 2016). Ook zijn inmiddels de filmrechten van Superjuffie! en Oma ontsnapt! verkocht. Kattensoep is gratis verkrijgbaar bij de boekhandel bij besteding van tenminste 10 euro aan kinderboeken.

De auteurs van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2017 zijn illustrator Martijn van der Linden en schrijfster Maranke Rinck. Zij werkten eerder samen aan de Prentenboeken Memorykonijn en Tangramkat (Lemniscaat). Zij hebben samen het grappige en spannende boek Knikkeruil geschreven. Verkrijgbaar bij de boekhandel voor 6,95 euro.

Alles over Zilveren Griffels, Penselen, Paletten, Vlag en Wimpels. 

Op de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam werd op 21 juni  de Zilveren Griffels en Penselen door een vakjury bekroond. De Penseeljury reikte twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit. In totaal werden door de beide jury’s ook elf eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpels, toegekend.

Op 20 september zijn de winnaars van het Gouden Penseel en het Gulden Palet in het Rijksmuseum bekendgemaakt. De Penseeljury heeft het prentenboek 'Tangramkat' van illustrator Martijn van der Linden bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven. Het Gulden Palet, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine, is gewonnen door Circusnacht van de Vlaamse illustrator Mattias De Leeuw (Lannoo). Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 3 oktober, wordt bekendgemaakt welke van de Zilveren Griffels bekroond wordt met Goud.het Kinderboekenbal.

Kinderboekenweek in de Bibliotheek Schiedam

Tijdens de Kinderboekenweek zijn er ook activiteiten in de Korenbeurs. Op 4 oktober is er om 14.00 uur en 15.30 uur de voorstelling 'Kanniehekse' voor kinderen vanaf 5 jaar met aansluitend een workshop. Op 11 oktober is er de clowneske familievoorstelling 'Opa Jan, griezelt ervan' voor kinderen vanaf 4 jaar. Voor alle voorstellingen kunt u zich van te voren aanmelden via de agendapunten op de website. Als u zich niet van te voren aanmeldt, kunnen we geen plaats garanderen. De voorstellingen lopen snel vol. 

Lid worden van de bieb.

In onze jeugdcollectie in de Bibliotheek in de Korenbeurs en jeugdbibliotheek De Klinker kun je nog veel meer spannende boeken vinden over griezelen, toveren en heksen. Het abonnement voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar is gratis. Met een abonnement kun je boeken, games, films, e-books lenen en krijg je korting op betaalde activiteiten, zoals bijvoorbeeld de poppenvoorstellingen op zondagochtend. 

 

Media:

  • Datum: van woensdag, 04 oktober 2017 tot zondag, 15 oktober 2017
  • Locatie: Korenbeurs Schiedam
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Jenny Maarschalk
  • Telefoon: 010 714 6336
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.