Lezing: Optical Art

Foto van Lilian Boes.

Lezing door kunsthistorica Lilian Boes.

Hebt u de tentoonstelling Eye Attack in het Stedelijk Museum reeds bezocht?

Dan krijgt u in deze lezing achtergrondinformatie over het ontstaan en bloei van de Opart. Bent u nog volledig blanco: laat u dan nu verrassen en spoed u (nieuwsgierig geworden) alsnog naar het Stedelijk Museum. Eerder was de tentoonstelling in het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken een groot succes.

Op Art

Opart is de afkorting van Optical Art. De werken die u op deze tentoonstelling ziet activeren uw oog, Het oog wordt voor de gek gehouden en de illusie wordt gecreëerd dat het werk golft, bolt, naar ons toe komt of juist wijkt. Het zal u soms uit het evenwicht brengen. 

De voorbodes van de Opart gaan terug naar het begin van de twintigste eeuw. De neo-impressionistische schilder Georges Seurat deed objectief onderzoek naar de optische werking van kleur in combinatie met de penseelvoering. In de jaren dertig was het Duitse Bauhaus dé experimenteerplaats. Josef Albers ontwikkelde hier zijn ideeën over de werking van kleur in relatie tot de vorm. Laszlo Moholy Nagy maakte rond 1924  eveneens in het Bauhaus, diverse modellen van zijn licht-ruimte modulator, waarmee met behulp van een lichtbron bewegende patronen op de wanden werden geprojecteerd. Een vooruitwijzing naar de latere kinetische kunst. Beide weken vóór WO II uit naar de VS en zouden veel kunstenaars beïnvloeden. In de jaren vijftig kregen de kunstenaars een grote interesse in de nieuwe ontwikkelingen in wetenschap, technologie en ook de psychologie van de waarneming. De nieuwe tijdgeest was aangebroken. De romantische benadering met de kunstenaar als bohemien met een expressionistische persoonlijke schilder toets beschouwden zij als achterhaald. In plaats van de traditionele materialen als doek en verf voor de schilder of steen en klei voor de beeldhouwer worden nu nieuwe (industriële) materialen als perspex en aluminium gebruikt. Deze zaken en meer zullen aan de orde komen in de lezing.

Lilian Boes

Lilian Boes is geboren en getogen in Den Haag en heeft in Leiden kunstgeschiedenis gestudeerd. Tijdens haar studie is het met name de moderne kunst (periode 1860-1960) die haar fascineert. Na haar afstuderen gaat ze direct aan de slag als kunstdocent bij diverse culturele instellingen en is dit naast onderzoekswerk en projecten altijd blijven doen.
Tijdens haar lezingen probeert ze mensen nog beter naar kunst te laten kijken. We zijn tegenwoordig erg verzadigd als het om kijken gaat. Mensen zien via televisie, computer en smartphone soms wel honderd afbeeldingen per dag. Dit gaat vluchtig. Het rustig en goed kijken naar een kunstwerk is een intense activiteit en dit kan zeer verhelderend zijn. Verder vindt zij het leuk om haar enthousiasme voor de kunst op haar gehoor over te dragen.

“Ik ben gefascineerd door de verbanden tussen verschillende disciplines in de kunst. Zo zie je dat theater, architectuur, muziek en literatuur elkaar tijdens verschillende periodes sterk beïnvloed hebben. Ik vraag me altijd af: Wat was de tijdsgeest en hoe vertaalt zich dat in de kunst van dat moment? Het multidisciplinaire interesseert mij mateloos. Bij het stellen van vragen en het verder onderzoeken kom je elke keer weer dwarsverbanden tegen waarmee ik het tijdsbeeld kan verhelderen”. In Schiedam-Zuid geeft Lilian Boes al een aantal jaren lezingenreeksen, die in het najaar weer van start gaan

Samenwerking met Stedelijk Museum Schiedam 

De lezing van Lilian Boes is onderdeel van Op Art Live op zaterdag 3 juni, georganiseerd door het Stedelijk Museum Schiedam. Op Art Live is onderdeel van de tentoonstelling Eye Attack die tot en met 18 juni te zien is in het museum.

De Bibliotheek Schiedam heeft gedurende de periode dat de tentoonstelling Eye Attack te zien is verschillende samenwerkingsprojecten, zoals een expositie in de Korenbeurs met illustraties van optische kunst gemaakt door Julia Radowitz en kinderworkshops optische illusies door Stefanie Kampman van Kunstklas. Tijdens de lezing van Lilian Boes zullen onderdelen van deze expositie en de workshops aanwezig zijn. Op Art Live op zaterdag 3 juni vindt plaats in het Stedelijk Museum Schiedam, in de Bibliotheek Schiedam, in het Wennekerpand en bij Stichting Mooi Werk. Meer info hierover via de site van Stedelijk Museum Schiedam. 

 

 

Gratis!
zaterdag 03 juni 2017, 14:00 uur tot 15:00 uur

Media:

  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Kittie Boone
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefoon: 010 714 6335