Nederland Leest 2018

zwart wit logo Nederland Leest

Thema dit jaar is voeding

Waarom Nederland Leest over eten? Omdat wij zijn wat we eten.

Zonder voeding kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Maar toch, de mens eet al heel lang niet meer om alleen maar in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te jagen, land te bewerken om gewassen te kweken, wateren te bevissen en een schuilplek te bouwen.

Vlees, vis, fruit, planten en uiteindelijk groente vormen al millennia lang de bron voor het voortbestaan van de mens. Om de honger te stillen maar ook om de juiste mineralen, eiwitten en vitamines binnen te krijgen waardoor je gezond blijft of zelfs sterker wordt. Soms zelfs om zichzelf te genezen, met kruiden, sapjes en crèmes.

Plantaardig en dierlijk voedsel heeft al deze honderdduizenden jaren een zeer belangrijke plek in het leven van de mens genomen. Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij ‘De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt.’ 

Juist omdat voeding dus zo belangrijk is, en er ook heel veel over geschreven wordt. is de tijd rijp om in november tijdens Nederland Leest 2018 stil te staan bij voeding. 

Activiteiten bij de Bibliotheek Schiedam in november 2018

Meer info hierover volgt

  • Datum: van donderdag, 01 november 2018 tot vrijdag, 30 november 2018
  • Locatie: Korenbeurs Schiedam
  • Georganiseerd door: De Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Kittie Boone
  • Telefoon: 010 714 63 35
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.