Expositie 'Vreemde Vis'

Werk van Juan Heinsohn Huala.

Drie kunstenaars uit atelier Kleine Vis.

Mosab Anzo (Syrië), Houman Esmail Nia (Iran) en Juan Heinsohn Huala (Chili) laten recent werk zien.

Opening expositie 'Vreemde Vis'.

De Bibliotheek Schiedam presenteert van zaterdag 9 december tot en met 31 januari 2018 in samenwerking met Atelier 'Kleine Vis', Stichting Zona Franca en Vluchtelingenwerk Nederland afdeling Maasdelta de expositie 'Vreemde Vis'. Drie kunstenaars actief in het atelier de Kleine Vis te Rotterdam: Mosab Anzo (Syrië), Houman Esmail Nia (Iran) en Juan Heinsohn Huala (Chili) tonen hun recente schilderijen en collages.

De opening van de expositie is op zaterdag 9 december om 15.00 uur na het concert Syrische muziek van 14.00 tot 14.45 van de twee talentvolle zusjes Jawa en Shaza Manla uit Syrie.

Atelier Kleine Vis

Esmail Nia en Heinsohn werken sinds 2012 samen als begeleiders van creatieve projecten bij zowel het Atelier de Kleine Vis als bij scholen en andere instellingen binnen en buiten Rotterdam. Anzo is sinds 2016 daarbij betrokken. Ze exposeren regelmatig hun autonome werk in groepsverband. Alle drie werken met verschillende technieken en materialen. Speciaal voor de expositie 'Vreemde Vis' maakt Heinsohn collages waar in poëtische teksten in verwekt worden.

Mosab Anzo

Mosab Anzo is geboren in Aleppo, Syrië. Hij studeerde kunst aan de Universiteit van Damascus en van Beirut. Momenteel woont en werkt hij in Rotterdam. Schilderen doet hij met zowel olieverf als acryl. Ook verwerkt hij een grote variatie van andere materialen in zijn doeken. Het gaat hem daarbij om de expressieve waarde van verschillende kleuren en materialen. Gecamoufleerde formaties vormen de doordringende kern van zijn werk.

Anzo heeft zijn werk geëxposeerd o.a. in solo- en groepstentoonstellingen in Jordanië, Duitsland, Syrië, Libanon en Nederland.

“In oktober 2014 was de oorlog heel dicht bij mijn eigen leven gekomen. Ik zag iedere dag doden op de straten van Damascus. Mijn zus en haar familie waren al naar Beiroet gegaan. Een andere broer en zijn familie vertrokken naar Turkije. Ook mijn jongere broer vluchtte naar Duitsland. Ik had geen keus. Ik vertrok van Damascus naar Beiroet en vervolgens naar Turkije. Later naar Griekenland via de zee, verder naar Praag en ten slotte naar Amsterdam. Het was een gevaarlijke reis. Ik heb in Damascus mijn vader en moeder achtergelaten, mijn vrienden en mijn atelier met meer dan 70 grote en kleinere schilderijen. Ik woon nu meer dan twee jaar in Rotterdam. Hier heb ik een groot gevoel van veiligheid, een goede basis, om een zo normale mogelijk leven, weer op te bouwen. Ik teken en schilder bijna elke dag.”

Houman Esmail Nia

Met het verruilen van zijn vaderland Iran voor Nederland in 1994, heeft Esmail Nia ook zijn studie landbouw ingewisseld voor een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is afgestudeerd als Art Director voor film- en theaterdesign, maar sinds enkele jaren is hij zich steeds meer gaan specialiseren in schilderkunst. Esmail Nia is begeleider van creatieve workshops voor kinderen en volwassenen en heeft mee gewerkt aan de realisatie van verschillende projecten zoals de Kunst van Vrede in Schiedam.

Kinderen zijn de grootste inspiratie voor zijn schilderijen. Eenvoudige vormen, vele kleuren, fantasie en een beetje toeval zijn de belangrijkste ingrediënten in zijn werk.

Juan Heinsohn Huala

Juan Heinsohn Huala (1958, Chili), is dichter, kunstenaar en organisator van culturele evenementen. In 1979 werd de familie uitgenodigd naar Nederland te komen als politieke vluchtelingen.

Als kunstenaar heeft Heinsohn exposities in Nederland, Argentinië, België, Chili, Duistland (DDR) en Zwitserland gehouden.

Over zijn actuele werk zegt hij: “De laatste jaren werk ik veel op basis van hergebruik van materiaal, oude afgedane schilderijen op papier of doek, stukjes krant, inkt, verf, acryl, enzovoorts. Uit de opgestapelde lagen materiaal, inkt, geplakte papier, komen de contouren van de mens tevoorschijn, ook als brokstukken van een pijnlijke realiteit. Daar ben ik op zoek naar menselijkheid.”

'

 

  • Datum: van zaterdag, 09 december 2017 tot woensdag, 28 februari 2018
  • Locatie: Korenbeurs Schiedam
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Jenny Maarschalk
  • Telefoon: 010 714 6336
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.