Expositie Old Stuff

Foto van Jacques Tange.

Expositie door Jacques Tange.

Een overzicht van werken - pastels - van Jacques Tange uit de periode 1991-2005.

Jacques Tange

Jacques Tange, geboren in 1960 in Vlissingen, wist al op jonge leeftijd dat hij professioneel kunstenaar wilde worden. Hij werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.  Geïnspireerd door de verlichte handschriften uit de middeleeuwen, gebruikt hij zijn eigen fantasie en humor in hedendaagse thema's. De versieringen en zijn typische gebruik van felle kleuren worden toegepast met behulp van archetypen en metaforen. Tange is een schepper van een wereld die even herkenbaar als vreemd is. Wat ons wordt getoond, is een gesloten wereld. Het gebruik van intiem, zacht licht creëert een karakteristieke sfeer. Zijn werken tonen een goed uitgebalanceerde compositie die zowel door object als door kleuren is gemaakt. Herkenbare thema's komen regelmatig terug in zijn artistieke werk over de relatie tussen man en vrouw, de stedelijke jungle en het isolement van de mens.

Expositie Old Stuff

Van 17 juli tot en met 26 augustus is de expositie Old Stuff van Jacques Tange te zien op de eerste verdieping van de Bibliotheek in de Korenbeurs. Old Stuff is een jaarlijks terugkerende tentoonstelling die werk laat zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie meestal door langdurige verhuur. Prachtige werken die nodig zijn om gezien te worden.

Jacques Tange over de start van werken met pastel

“Eind tachtiger jaren had ik mij figuurlijk in een hoek geschilderd. Kent u dat beeld dat iemand de vloer gaat verven, maar in plaats van, van de muur naar de deur toe te werken, ten einde de pas geschilderde ruimte te kunnen verlaten zonder over de verse verf te moeten lopen, bij de deur te beginnen met de arbeid om dan onherroepelijk vast te komen zitten in een hoek van het vertrek zonder uitzicht op een vertrek. Zo voelde ik mij; ik schilderde in die tijd een grote hoeveelheid mooie, abstracte, maar lege doeken, schilderijen zonder inhoud of noodzaak. Om daaraan te ontsnappen, aan dat vastzitten, gooide ik mijn werk radicaal om. Ik begon met in plaats van olieverf met een ander materiaal; pastel, puur pigment, en een ander idioom, figuratief. Op deze manier ben ik uit die gesloten kamer ontsnapt en begonnen aan wat je nu het ontwikkelen van de ‘Tange-stijl’ zou kunnen noemen. Niet bewust uiteraard, maar volhardend en met veel plezier.”

Pastel

Pastelkrijt of pastel is een soort krijtstift om mee te tekenen en bestaat in de varianten hard pastelkrijt, oliepastelkrijt en zacht pastelkrijt. In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, kunnen met pastel ook zeer felle kleuren verkregen worden. Met pastelkrijt kan op schilderachtige wijze worden getekend. Sommige kunstenaars die werken met pastelkrijt beschouwen hun werk daarom als een schilderij. De werken die met pastel worden gemaakt, worden pastels genoemd. Jacques werkt alleen met de zachte variant. Hij werkt laag over laag en benut de volle werking van het pigment. De manier waarop Tange met pastel werkt is vrij uniek.

Twee Expositie in de Korenbeurs met vader en zoon Tange

Bijzonder is dat zowel vader als zoon Tange met ‘old stuff’  deze zomer in de Korenbeurs te zien zijn. Jacques Tange met zijn schilderijen expositie en Tristan Tange met zijn archeologische expositie van zelf opgegraven gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie tot in de middeleeuwen.

 

  • Datum: van woensdag, 18 juli 2018 tot zondag, 26 augustus 2018
  • Locatie: Korenbeurs Schiedam
  • Georganiseerd door: De Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Kittie Boone
  • Telefoon: 010 714 6300
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.