Muziek met Gijs van Rij

Foto van Gijs van Rij met een lp in zijn hand

Nederfolk

Gijs gaat terug naar de jaren 70 de hoogtijdagen van de Nederfolk.

Zondag 26 maart om 14.00 uur neemt Gijs ons mee terug naar de jaren ’70. De tijd dat de Nederlandse volksmuziek of Nederfolk een ongekende bloei doormaakte.

Groepen als  Wolverlei, Dommelvolk, Rapalje en Fungus zongen in het Nederlands, traden veel op en drongen soms zelfs door tot de hitparade. CCC inc. liet horen dat folk ook best kan rocken. Deze band, waarvan de latere Doe Maarleden Harry Belinfante en Ernst Jansz deel uitmaakten, was een van de weinige Nederlandse groepen op het befaamde popfestival in Kralingen. Begin jaren ’80 kreeg de rock meer en meer de overhand. Bands als Raggende mannen en de metalband Heidevolk hebben onmiskenbaar wortels in de folkmuziek.

Volksmuziek is ouder dan de weg naar Kralingen. Gijs laat populaire volksmuziek van rond 1500 horen. Vanzelfsprekend ook Vlaams werk van Rum en ’t  Kliekske en de Limburgse band de Sufgerukte Wallies.

In de jaren ’60 – ‘80 was volksmuziek onderwerp van serieuze muziekstudie. Volkskundige Ate Doornbosch presenteerde van 1957–1993 1300 maal het populaire radioprogramma Onder de Groene Linde met Nederlandse volksliedjes.

Over Muziek met Gijs van Rij

Gijs van Rij zijn kennis over muziek is legendarisch. Samen met Jolie Hakkert verzorgt Gijs de inhoud van deze maandelijks terugkerende middagen in de Korenbeurs waar elke keer een ander muziekthema centraal staat. Gijs deelt zijn kennis niet alleen in verhalen, hij laat daarnaast allerlei muziekfragmenten horen op één van zijn talloze platen- en cd spelers. Verder zijn er boeken ter inzage en heeft Gijs LP hoezen en bijvoorbeeld posters bij zich ter illustratie van zijn verhalen. Jolie Hakkert, lid van de Voorleesbrigade van de Bibliotheek Schiedam, draagt gedichten en verhalen voor.

Gratis!
zondag 26 maart 2017, 14:00 uur tot 16:00 uur