Expositie Harkje Benthem de Wilde

Portret van Harkje de Wilde

een vrouw op de barricade

Eind 2019 is het honderd jaar geleden dat het actief kiesrecht voor vrouwen werd ingevoerd.

Harkje Benthem de Wilde, de grootmoeder van moederskant van Yvonne van der Bijl, was een van de 88 vrouwen die al vóór 1919 voor het eerst toetraden tot een gemeenteraad.

Harkje werd gekozen in Boskoop en daarna in Schiedam, waar ze ook de eerste vrouwelijke wethouder van onderwijs en sociale zaken werd. Tijdens de oorlogsjaren was ze de initiator van een verzetsgroep. Daarvoor werd ze in Kamp Vught gevangengezet.

Maar ze zette haar carrière na de oorlog voort als locoburgemeester van Schiedam. Na haar dood (1966) werd ze door de Gemeente Schiedam geëerd met een straat in Schiedam: het Harkje Benthem-pad. Onlangs heeft Harkje een plaats gekregen in het boek ‘1001 Vrouwen in de 20ste eeuw’. Harkje maakt deel uit van Yvonne’s serie 'Sterke Vrouwen’.

Yvonne van der Bijl is publiciste, fotografe, beeldend kunstenaar en performer.

De tentoonstelling is tevens onderdeel van de programmering van  de Boekenweek, welke dit jaar als thema "Moeder de vrouw" heeft. Daarnaast is ook 100 jaar vrouwenkiesrecht een van de aanleidingen van deze tentoonstelling.

De tentoonstelling in de Bibliotheek Schiedam, Korenbeurs, Lange Haven 145 geeft een beeld van de verschillende levensfasen van Harkje Benthem de Wilde.

De opening met lezing is op 29 maart van 15.30 -17.00, inloop 15.00 uur. De tentoonstelling is te bezichtigen van 22 maar t/m 10 april 2019.

• Datum: van vrijdag, 22 maart 2019 tot woensdag, 10 april 2019
  • Locatie: Korenbeurs Schiedam