Geert Mak

Foto Geert Mak door Vincent Mentzel

Literair Café

Tijdens het laatste Literair Café van 2019 is Geert Mak onze gast.

Al een aantal jaar proberen wij Mak te strikken voor een bezoek aan Schiedam en wij zijn zeer verheugd dat dat nu is gelukt. Het eerste hoofdstuk van Maks populairste boek ‘De Eeuw van Mijn Vader’ speelt immers in Schiedam. In november verschijnt ‘Grote verwachtingen’. Historicus Han van der Horst zal Geert Mak over dit boek interviewen.

 
Geert Mak werd geboren in Vlaardingen. Hij groeide op in Friesland, studeerde rechten en sociologie in Amsterdam. Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van het weekblad de Groene Amsterdammer. Vanaf 1985 was hij onder meer medewerker en redacteur van NRC/Handelsblad en buitenlandredacteur van de VPRO-radio. 

Bij een breed publiek werd hij bekend met zijn ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’(1996), een klassieke beschrijving van de teloorgang van de Europese boerencultuur. In 1999 verscheen: ‘De Eeuw van Mijn Vader’, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, die nauw verweven was met zijn eigen familiegeschiedenis die hij aan de hand van bewaarde brieven, ansichtkaarten, interviews en ander materiaal reconstrueerde. In 2004 verscheen het boek: ‘In Europa’. Geert Mak is gehuwd en woont deels in Amsterdam, deels in Friesland.

 
‘Grote verwachtingen’ is het vervolg op het succesvolle In Europa en gaat over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, de vluchtelingen. Mak vertelt en duidt de recente geschiedenis, zoals alleen hij dat kan.


Kaarten zijn te koop bij de Bibliotheek en de Schiedamse boekhandels. Reserveren kan door een mail te sturen naar klantenservice@debibliotheekschiedam.nl

Boekverkoop: Post Scriptum.


Literair Café

Het in 2016 opgerichte Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam organiseren samen het Literair Café. Gewoonlijk vindt dat iedere laatste donderdag van de maand plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen. Ook kunnen ze elkaar ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

Entree: € 10,- (€ 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam). Scholieren betalen op vertoon van hun C.J.P. € 5,-.
donderdag 12 december 2019, 20:00 uur tot 22:00 uur
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Jan van Bergen en Henegouwen
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefoon: 010 714 63 14