Hersenschimmen

Foto van de boekomslag van de roman Hersenschimmen door Bernlef

Leeskring Nederlandse Klassiekers

Op zaterdagochtend 19 oktober geeft Neerlandicus Hans Overheul een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur.

Deze maand over Hersenschimmen van J. Bernlef. 

Hersenschimmen is een roman uit 1984 en heeft alle kenmerken van een moderne klassieker. In 2010 verscheen de vijftigste druk. Het boek werd in 1988 verfilmd. Hersenschimmen wordt verteld vanuit het perspectief van de ik-persoon Maarten Klein, een 71-jarige man die begint met dementeren. Zijn geestelijke vermogens verslechteren naarmate het verhaal vordert, terwijl zijn omgeving zich afvraagt wat er met hem aan de hand is. Het wordt het steeds moeilijker voor Maarten om zaken en personen uit het heden en het recente verleden te herkennen en keert hij in zijn eigen beleving steeds verder terug naar vroegere tijden in zijn leven. Soms is hij ogenblikken helder, dan weer ver weg. De schrijfstijl en zinsbouw worden aan het einde van het boek heel fragmentarisch en daardoor lastig te begrijpen. Hiermee tracht Bernlef te beschrijven wat er in het hoofd van iemand met dementie omgaat.

Het is plezierig als je het werk van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert de poëzie te gaan lezen. Tot zijn pensionering was Overheul leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam

Gratis
zaterdag 19 oktober 2019, 10:30 uur tot 12:30 uur
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Jan van Bergen en Henegouwen
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefoon: 010 714 63 14