Muziek met Gijs van Rij

Foto van Gijs van Rij

Eurovisie Songfestival

May I have your votes? Wie heeft er niet zijn favoriet aller tijden?

Zondag 30 april om 14.00 uur gaat Muziek met Gijs van Rij terug naar het begin van het festival, waar Jetty Pearl op 24 mei 1956 het eerste nummer zong en door tot aan 1980, de periode waar er nog echte nummers waren en een echt orkest.  Hoe zit het nu met de grote vijf? Kom naar de Bibliotheek in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145 voor een middag met leuke weetjes, obscure inzendingen en veel meezingers.

Om het Eurovisie Songfestival te begrijpen moet je eerst weten wat Eurovisie is: een netwerk van omroepen die zijn aangesloten bij de European Broadcasting Union EBU, de Europese Omroep Organisatie. Eurovisie is het netwerk waarover beelden worden uitgewisseld voor nieuws-, sport- en culturele programma’s. Eurovisie is begonnen in de jaren vijftig.

Het Eurovisie Songfestival is een idee van de Fransman Marcel Baison. Hij zag het succes van het Italiaanse San Remofestival (begonnen in 1952) en wilde iets soortgelijks opzetten voor Europa. Bijkomende gedachte was dat door middel van muziek de landen met elkaar verbonden zouden worden in het na-oorlogse Europa. Het eerste festival werd gehouden in 1956 in Zwitserland.

Over Muziek met Gijs van Rij

Gijs van Rij zijn kennis over muziek is legendarisch. Samen met Jolie Hakkert verzorgt Gijs de inhoud van deze maandelijks terugkerende middagen in de Korenbeurs waar elke keer een ander muziekthema centraal staat. Gijs deelt zijn kennis niet alleen in verhalen, hij laat daarnaast allerlei muziekfragmenten horen op één van zijn talloze platen- en cd spelers. Verder zijn er boeken ter inzage en heeft Gijs LP hoezen en bijvoorbeeld posters bij zich ter illustratie van zijn verhalen. Jolie Hakkert, lid van de Voorleesbrigade van de Bibliotheek Schiedam, draagt gedichten en verhalen voor.

Gratis!
zondag 30 april 2017, 14:00 uur tot 16:00 uur