Spannende Boekenweken

Spannende Boekenweken

Je vakantie begint met boeken

Haal vijf of meer spannende boeken bij de Bibliotheek in de Korenbeurs en ontvang bij de balie een handige tas cadeau.

Spannende Boekenweken

Van 9 t/m 25 juni zijn er weer de Spannende Boekenweken in heel Nederland. De Spannende Boekenweken zijn voortgekomen uit de Maand van het Spannende Boek. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is deze campagne in 1989 naamloos gestart, om spannende boeken en thrillers extra aandacht te geven. Een jaar later werd het Geschenkboek tijdens de Maand van het Spannende Boek ingesteld. Sinds 2004 worden de bibliotheken bij deze actie betrokken en kunnen leden een gratis geschenk krijgen bij een speciale bibliotheekactie.

Op 2 juni worden de winnaars van de Gouden Strop en de Schaduwprijs bekend gemaakt tijdens de besloten Avond van het Spannende Boek. Deze titels zullen tijdens de Spannende Boekenweken in de schijnwerpers staan. 

Gouden Strop

De Gouden Strop is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van deze prijs. Hij en dertien andere Nederlandstalige misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap voor Nederlandstalige misdaadauteurs op te richten (GNM). De jury van de Gouden Strop - onder leiding van Anniko van Santen - heeft op 4 april een longlist bekendgemaakt. De shortlist wordt bekendgemaakt op 22 mei. Dit jaar wordt de prijs voor de eenendertigste keer uitgereikt.

Schaduwprijs

De Schaduwprijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut. De prijs is vernoemd naar 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De prijs werd ingesteld in 1997 door het Genootschap voor Nederlandstalige misdaadauteurs om aankomende auteurs in dit genre te stimuleren. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats voorafgaand aan de uitreiking van de Gouden Strop. Dit jaar wordt deze prijs voor de eenentwintigste keer uitgereikt.

Bibliotheek actie

Dit jaar deelt de Bibliotheek Schiedam een exclusieve linnen tas uit met een ontwerp van kunstenaar en illustrator Jamie Nee aan klanten, die minimaal 5 spannende boeken lenen. De tas is alleen te verkrijgen in de Bibliotheek in de Korenbeurs voor de eerste vijftig klanten die minimaal 5 spannende boeken lenen. Op = op. 

Boekwinkel actie

Het Geschenkboek van de Spannende Boekenweken is gratis te verkrijgen bij de boekwinkel bij aankoop van minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. De Zuid-Afrikaanse bestseller auteur Deon Meyer heeft dit jaar het Geschenkboek 'De vrouw in de blauwe mantel' (een verhaal uit de Griessel reeks) geschreven. Zijn tweede thriller '13 uur' in de serie over inspecteur Bennie Griessel werd in 2012 door de Vrij Nederland Detectieve & Thrillergids uitgeroepen tot Thriller van het Jaar en leidde tot zijn definitieve doorbraak in Nederland en Vlaanderen.

  • Datum: van vrijdag, 09 juni 2017 tot zondag, 25 juni 2017
  • Locatie: Korenbeurs Schiedam
  • Georganiseerd door: CPNB en de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Jenny Maarschalk
  • Telefoon: 010 714 6336
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.