Computers en internet

Foto van een vrouw en meisje achter een computer.

Computers en internet in de Korenbeurs.
2.8/5 rating (4 votes)

Bij de Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs kun je, naast (gratis) gebruik van WiFi, gebruik maken van publiekspc's.

Gratis WiFi

Voor iedereen gratis te gebruiken op eigen apparaten. Vraag naar de inlogcode bij de servicebalie.

Internet

Wil je gebruik maken van onze computers en internet? Dat kan! Hiervoor heb je alleen maar een bibliotheekpas voor nodig. Ben je niet in het bezit van een bibliotheekpas, dan kun je deze aanschaffen voor € 3.00 bij de servicebalie.

Opwaarderen van de bibliotheekpas kan bij de betaalautomaat. Wil je de pas ook thuis kunnen opwaarderen met een tegoed via iDeal, dan is een volledig registratie van gegevens nodig (NAW, mailadres), inclusief tonen van legitimatiebewijs bij inschrijving. Bij verlies van de pas kan je op basis van controle van jouw legitimatie een nieuwe pas kopen.

Je kan er ook voor kiezen deze pas anoniem aan te schaffen waarbij opwaarderen via iDeal niet mogelijk is en bij verlies geen nieuwe pas verkrijgbaar is.

Gebruik van computer voor internetten,windowsprogramma’s etc kost 1 cent per minuut.

"Bij de Bibliotheek Schiedam kun je bij veel bibliotheekvoorzieningen met je eigen laptop, smartphone of tablet gratis internetten via de gratis Wifi.
Daarnaast staan er in de Bibliotheek in de Korenbeurs computers waarvan leden en niet-leden gebruik kunnen maken."

Gebruik van de computer- , kopieer/scan- en printfaciliteiten in de Korenbeurs:

Om gebruik te maken van onze internet- en printfaciliteiten, dien je in het bezit te zijn van een bibliotheekpas met voldoende saldo.

Internet, Office en/of andere programma’s:

Leg de pas op de zwarte kaartlezer naast het beeldscherm. Log in via de keuze ‘Internet’ als je wilt internetten. Kies ‘ander programma’ als je Word, Excel, of bijvoorbeeld Adobe wilt gebruiken.
Log na gebruik altijd uit door het pasje van de lezer af te halen.

Printen:

Geef een print opdracht via het menu of een andere printmogelijkheid en bevestig deze via het pop-upvenster dat verschijnt. De kosten van de printopdracht komen in het scherm te staan. Druk op OK. Naast de printer is een zwarte zuil. Steek de bibliotheekpas in de daarvoor bestemde gleuf. De opdracht wordt nu verwerkt. Neem de pas terug als de opdracht volledig is verwerkt.

Kopiëren:

Steek de bibliotheekpas in de gleuf op de zwarte zuil naast het apparaat. Kies voor ‘kopie’. Te kopiëren origineel met tekst naar beneden in linker bovenhoek onder klep of met tekst naar boven in de boveninvoer. Druk op de blauwverlichte knop om het kopiëren te starten. Neem de pas terug als de opdracht volledig is verwerkt.

Scannen:

Steek de bibliotheekpas in de zwarte zuil naast het apparaat. Kies op de display voor ‘scannen’ en druk vervolgens op Scan to folder. Voer originelen in en druk op blauwverlichte knop. Wacht tot het apparaat klaar is met verzenden. Ga daarna naar een willekeurig pc en log in met de pas. De documenten zijn te vinden via Documenten rechtsonder op het scherm of via Deze PC in Mijn locatie (U-schijf) . Je kan hierna de scan verwerken naar wens.

LOG ALTIJD UIT EN VERGEET JOUW PAS NIET.

Gegevens op de pas door computergebruik worden opgeslagen tot 24.00 uur, waarna de gegevens worden gewist.


Privacy op de publiekspc's

Bewust gebruik van deze werkplek

Browsergeschiedenis (internetgebruik) en al uw opgeslagen documenten/afbeeldingen worden opgeslagen op uw pas tot 24.00 uur, waarna de gegevens worden gewist.

Het scherm is zichtbaar voor anderen in de bibliotheek

Bedenk goed wat u doet met bijvoorbeeld bankgegevens e.d.
Wees terughoudend met onfatsoenlijke websites en afbeeldingen.

De medewerkers van de Bibliotheek Schiedam helpen u graag maar ze zijn niet bevoegd om om te gaan met uw privacygevoelige informatie

(denk hierbij aan inloggen, bankgegevens, salarisstroken, werkdossiers, belastingzaken, etc.)

Dit is in uw eigen belang: het gaat hier om informatie die alleen u aangaat. Ook als u hier zelf geen bezwaar tegen heeft, zullen de medewerkers niet met u meekijken op uw computerscherm, als daar privacygevoelige informatie op wordt getoond. Zij kunnen u laten zien waar u informatie kunt vinden en waar u kunt inloggen. Maar daarna zijn zij genoodzaakt u alleen te laten met deze informatie.

U moet zelf de handelingen uitvoeren.

Vindt u het lastig om om te gaan met de digitale wereld?

Wij hebben cursussen die u daarbij helpen!

Vraag naar onze cursussen 'Klik & Tik' en ‘Werken met de elektronische overheid’. Klik hier voor een overzicht van cursussen en workshops met het thema mediawijsheid.


FAQ

Waarom is het computergebruik niet gratis?

De Bibliotheek Schiedam stelt computers ter beschikking voor gebruik. Deze computers worden aangeschaft, onderhouden en voorzien van up to datesoftware. Hieraan zijn kosten verbonden.

Waarom kan je alleen gebruik maken van de computer-, print/scan en kopieerfaciliteiten als je in bezit bent van een bibliotheekpas?

De bibliotheekpas activeert het gebruik van de diverse apparaten. Jouw persoonlijke gegevens worden gekoppeld aan de bibliotheekpas waardoor deze beveiligd zijn voor anderen.
De bibliotheekpas is altijd gekoppeld aan het internetlidmaatschap waarvoor inschrijving noodzakelijk is.

Opwaarderen van de bibliotheekpas kan bij de betaalautomaat. Wil je de pas ook thuis kunnen opwaarderen met een tegoed via iDeal, dan is een volledig registratie van gegevens nodig (NAW, mailadres), inclusief tonen van legitimatiebewijs bij inschrijving. Bij verlies van de pas kan je op basis van controle van jouw legitimatie een nieuwe pas kopen. Je kan er ook voor kiezen deze pas anoniem aan te schaffen waarbij opwaarderen via iDeal niet mogelijk is en bij verlies geen nieuwe pas verkrijgbaar is.

Ik gebruik de computer niet om te internetten, maar voor tekstverwerking. Is het gebruik van de computer dan wel gratis?

Nee. Ook als je de computer enkel voor andere doeleinden dan internet gebruikt, moet je in het bezit zijn van een bibliotheekpas van de Bibliotheek Schiedam en betaal je 0,01ct per minuut.

Is printen gratis?

Nee, je betaalt per print een klein bedrag, de hoogte is afhankelijk van het papierformaat en of je in kleur of zwart/wit print.

Hoe moet ik gebruik maken van de computer?

Leg de pas op de zwarte kaartlezer naast het beeldscherm. Log in via de keuze ‘Internet’ als je wilt internetten. Kies ‘ander programma’ als je Word, Excel, of bijvoorbeeld Adobe wilt gebruiken.
Log na gebruik altijd uit door het pasje van de lezer af te halen.

Ik heb al een bibliotheekabonnement. Moet ik dan ook nog een internetabonnement afsluiten als ik gebruik wil maken van de computers?

Nee, dat hoeft niet, je bent hierdoor reeds in het bezit van een bibliotheekpas. Met deze pas kan je gebruik maken van alle computer- , kopieer/scan- en printfaciliteiten. Zorg echter wel voor een tegoed op uw pas.

Kan de Bibliotheek Schiedam zien wat ik doe op de computer?

Medewerkers van de Bibliotheek Schiedam kunnen zien welke klant op welke computer is ingelogd. Hier wordt enkel gebruik van gemaakt indien er duidelijke aanwijzingen zijn van misbruik van de computer en/of het netwerk.

Ik wil geen lidmaatschap. Kan ik nog ergens gratis gebruik van internet maken?

Ja. Het gebruik van het WiFi-netwerk met je eigen telefoon, tablet of laptop blijft gratis voor alle bezoekers van de Bibliotheek Schiedam.

Ik wil de computer maar eenmalig gebruiken. Kan ik een dagpas kopen?

Nee. De Bibliotheek Schiedam verstrekt geen dagpassen. Je kunt gratis gebruik maken van het WiFi-netwerk met je eigen telefoon, tablet of laptop.