Beplanting genomineerd

De Korenbeurs met haar binnentuin Foto: Studio Piet Pulles - Jeroen Pulles

Binnentuin Korenbeurs in de run om titel

Gerealiseerd door Zuidkoop

De beplanting van de Bibliotheek in de Korenbeurs is één van de vier kanshebbers op de titel ‘Interieurbeplanting van het jaar’. Zuidkoop Natural Projects uit De Lier realiseerde deze binnentuin. De Bibliotheek in de Korenbeurs is sinds juni dit jaar geopend en is de eerste bibliotheek met groen in de binnenruimte. 

Project met een verhaal

“Het beplantingsproject dat we in de Korenbeurs in Schiedam mochten realiseren is een van de leukste en uitdagendste projecten die we gedaan hebben” vertelt Dennis Zuidgeest van Zuidkoop. “Daarom zijn we ontzettend trots op deze nominatie.” De Korenbeurs is 225 jaar oud en heeft vele bestemmingen gehad. Nu de bibliotheek er gevestigd is, kan iedereen van het pand en de binnentuin genieten.

Bomen van zo’n vier tot zes meter hoog, waaronder een Bucida, Tamarinde en een Ficus vormen de hoofdbeplanting van de binnentuin. Bomen met een gewicht van 150 tot 350 kilo. “Het atrium van de bibliotheek is een grote, hoge ruimte. Dan heb je grote bomen nodig om echt iets neer te zetten” legt Dennis Zuidgeest uit. “Maar waar we vanuit zijn gegaan bij het ontwerp van de binnentuin, is dat het voornamelijk moet uitstralen dat je deze sfeer ook zelf buiten kunt tegenkomen. We hebben er dus bewust geen tropische tuin van gemaakt, maar gekozen voor bomen die qua groeivorm overeenkomen met bomen uit het Nederlandse straatbeeld.”

Het plaatsen van de bomen was technisch gezien een interessante klus. Zo is het gebouw behoorlijk verzakt waardoor de vloer vooraan in het gebouw 80 cm hoger ligt dan achterin het gebouw. “De plantenbakken zouden daardoor zo schuin komen te staan dat één kant van de plant veel minder water zou krijgen. Dit probleem hebben we opgelost door grote plantenbakken op te delen in kleinere compartimenten.” Aldus Dennis Zuidgeest.

Criteria en prijsuitreiking

Naast het project van Zuidkoop heeft de vakjury nog drie andere projecten genomineerd. Volgens de vakjury zijn het alle vier projecten die inspirerend zijn voor de sector en de markt. Ze laten ieder op een geheel eigen wijze zien dat professioneel ontworpen, aangelegd en onderhouden binnengroen een positief effect heeft op de ruimte en de beleving ervan door gebruikers.

De projecten werden door de vakjury beoordeeld op een aantal vooraf vastgestelde aspecten zoals het ontwerp, technische realisatie, vakmanschap, de toegepaste beplanting en onderhoud. De bekendmaking en feestelijke prijsuitreiking vinden plaats op 21 januari 2016.  

Media:

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.