Ode aan het boek

Rond wit logo met de tekst: 2016 jaar van het Boek

2016 is het Jaar van het Boek!

Een boek voert je mee naar duizenden verhalen

2016 is Jaar van het Boek. Natuurlijk: iedere dag, elk jaar, verdient het Boek aandacht. En het is precies dat punt dat  in 2016 wordt gemaakt. 

Ondanks dat mensen de afgelopen decennia anders zijn gaan lezen, blijft de behoefte aan verhalen, duiding, informatie, kennis en ontspanning. Boeken verrijken ons leven. Ze brengen ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens en als samenleving. 

Daarom vieren we in 2016 de kracht van het boek. Het boek van toen, het boek van nu en het boek van de toekomst. 

Wat gaat er gebeuren?

Jaarlijks zijn er al vele campagnes om boeken en lezen onder de aandacht te brengen. Deze campagnes krijgen in 2016 Jaar van het Boek een extra feestelijk tintje.

Maar er gaat ook veel extra's gebeuren. Zo zijn Nederland en Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse - een van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld. van eind april tot en met eind september vindt de Verkiezing van het Belangrijkste Boek plaats met aansluitend een groots boekenfestival. Er komt een literair benefiet in de Stadsschouwburg Amsterdam, waarvan de opbrengten bestemd zijn om kinderen van vluchtelingen in Nederland van geschikte boeken te voorzien. Er zal extra onderzoek verricht worden naar de perceptie van het boek, naar wat lezen met je doet. Auteurs openen een schrijversbos, er komt een speciale postzegel en voor het onderwijs  worden nieuwe educatieve projecten ontwikkeld. Zo wordt het boek in heel Nederland gevierd in boekhandels, bibliotheken, musea, scholen en culturele instellingen. 

De Bibliotheek Schiedam zal in 2016 ook aandacht geven aan het Jaar van het Boek.

Meer informatie hierover volgt. 

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.