Ontmoet Shakespeare

Foto van een boek met informatie over Shakespeare

William Shakespeare dood of groot?

In 2016 is de grote Engelse schrijver William Shakespeare 400 jaar dood.

Naar aanleiding hiervan wordt in de Bibliotheek in de Korenbeurs in samenwerking met het gloednieuwe Schiedamse stadsgezelschap De Stokerij, een serie van toneelstukken van Shakespeare behandeld. Deze colleges worden gegeven door Anne Rats, Koen Wouterse en Yorick Zwart en een gastacteur die zelf in het stuk gespeeld heeft, of er dit seizoen in speelt. Iedere college gaat over een ander toneelstuk van Shakespeare, waarbij het publiek vragen kan stellen aan de acteurs. Hij of zij zal het stuk behandelen aan de hand van korte filmpjes, anekdotes en door korte scenes te spelen. Elk college duurt ongeveer anderhalf uur.

Agenda Schiedam ontmoet Shakespeare

Woensdag 30 maart                       Loek Peters - Het Temmen van de Feeks

Woensdag 20 april                         Jack Wouterse - King Lear

Woensdag 25 mei                          Anne Rats, Koen Wouterse en Yorick Zwart - Hamlet

Woensdag 29 juni                          Aus Greidanus Jr. - Richard III

Woensdag 28 september                Fabian Jansen - Midzomernachtsdroom

Woensdag 26 oktober                    Raymi Sambo - Othello

Woensdag 23 november                Rogier in 't Hout - Macbeth 

Woensdag 21 december                Sophie van Winden - Romeo en Julia

Alle colleges starten om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur in de Bibliotheek in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145 te Schiedam.

 

Tickets voor colleges Schiedam ontmoet Shakespeare

Een ticket voor een college kost € 10,-. Deze zijn te te reserveren via programmering@debibliotheekschiedam.nl en zijn ook op de avond zelf verkrijgbaar.

 

25 mei Anne Rats, Koen Wouterse en Yorick Zwart - Hamlet

Deze drie acteurs bundelen hun gezelschappen en krachten en zijn sinds 2016 het nieuwe stadsgezelschap De Stokerij in Schiedam. Vanaf 2 juni speelt hun stadsspektakel Hamlet in de Korenbeurs en het stadscentrum van Schiedam. Over dit stuk en de voorstelling in juni komen ze 25 mei vertellen.

Anne Rats werd bekend door haar rol van Otje in de gelijknamige televisieserie. Ook werkte ze een tijd mee aan het Sinterklaasjournaal. Na haar afstuderen aan de toneelschool speelde ze o.a. bij Het Nationale Toneel, Siberia, Nachtgasten en Het Laagland. Ook speelde ze in films en series als All Stars 2, Cornea, Danni Lowinski en Het Land van Lubbers. Met haar eigen Stichting Roversdochter maakte ze de jeugdtheatervoorstelling Adam en de Anderen.

Koen Wouterse maakte na de toneelschool deel uit van het Noord Nederlands Toneel en richtte daarna met zijn collega en vriend Yorick Zwart TG Nachtgasten en later Barakoeda op. Verder was hij o.a. te zien bij de Peergroup, Siberia, Tryater en de Toneelmakerij. Naast zijn theaterwerk speelde hij ook in diverse televisieseries als De Fractie, Dokter Tinus en Danny Lowinski.

Yorick Zwart was eveneens deel van het Noord Nederlands Toneel en oprichter van Nachtgasten en Barakoeda. Verder was hij o.a. te zien bij Well Made Productions, de Peergroup, M-Lab, het O.T. en Siberia. Ook speelde Yorick veel rollen voor film en televisie in bijvoorbeeld Spangas, De Jacht, Celblok H en Ramses.

 

29 juni Aus Greidanus Jr. - Richard III

Aus Greidanus Jr. is een acteur pur sang en schittert al jaren in het theater. Hij speelde o.a. bij het Nationaal Toneel, Zuidelijk Toneel Hollandia (o.a. Richard III) en NTGent. Vanaf 2010 maakte hij deel uit van Toneelgroep de Appel waar hij acteerde en regisseerde en in 2013 maakte hij de overstap naar Toneelgroep Amsterdam waar hij in seizoen 15-16 in Kings of Wars speelt, een serie met koningsdrama's met o.a. Richard III. Naast zijn theaterwerk speelde Aus Greidanus Jr. ook in diverse films en televisieseries als Pleidooi, De Vloer op en Keyzer & De Boer Advocaten. 

 

28 september Fabian Jansen - Midzomernachtsdroom

Op het toneel heeft Fabian gespeeld bij gezelschappen als NT Gent, het Onafhankelijk Toneel, Theater Artemis, De Toneelschuur, Het Toneel Speelt en de Peergroup. Bij laatst genoemde gezelschap speelde hij Midzomernachtsdroom. Fabian stond met succes op internationale podia in Wenen, Linz, Kopenhagen, Londen en New York. In 2014 speelde Fabian de rol van André Hazes in de musical Hij Gelooft In Mij. Naast in het theater was Fabian te zien in films als Vreemd Bloed, Mees Kees, Alles is Familie, Mannenharten 1&2 en Nena. Op tv vertolkte Fabian o.a. rollen in de tv-film Symbiose en de comedyserie Missie Aarde.

 

26 oktober Raymi Sambo - Othello

Raymi Sambo is bij het jonge publiek bekend als dramaleraar Reggy Benoit uit Spangas, het wat oudere publiek kent hem uit All Stars (Paul Murphy). In de film “All Stars 2: Old Stars” speelde hij deze rol opnieuw. Ook speelde hij o.a. in Flikken Maastricht en Sophie’s Web. In het theater is Raymi een graaggeziene speler: hij speelde o.a. voor Cosmic, ZEP (waar hij o.a. meespeelde in Othello), DNA, Bos Theaterproducties en sinds 2002 heeft hij zijn eigen gezelschap: V.I.G (Very Important Group). VIG is een gezelschap dat probeert uitdrukking te geven aan wat er leeft onder de generaties 'urban life'. Een gevleugelde uitdrukking daarvoor in VIG is Sambo’s ‘je kleur voorbij spelen'.

 

23 november Rogier in 't Hout - Macbeth

Rogier is al sinds 1999 een van de vaste acteurs van Het Klokhuis. Ook was hij op televisie te zien in o.a. Flikken Maastricht, Moordvrouw, Seinpost Den Haag, Jeuk! en NoordZuid. In het theater speelde rogier bij ongeveer alle Nederlandse gezelschappen die er zijn: de Toneelmakerij, TG Bloody Mary, Bos Theaterproducties, het NNT (waar hij in de bijzondere poppenkastversie van Macbeth de titelrol vertolkte) , het ROTheater, Toneelgroep Amsterdam en bij Kwatta.

 

21 december Sophie van Winden - Romeo en Julia

Op dit moment zien de meeste mensen Sophie van Winden in haar hoofdrol in het tweede seizoen van 'Heer en Meester'. In haar beginjaren werkte ze bij het Noord Nederlands Toneel in Groningen. Ze breekt door met de film Leef! Voor deze rol ontving zij het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Van 2008 - 2012 was Sophie vast verbonden aan het Nationale Toneel Den Haag, waar ze o.a. Julia speelde in Romeo en Julia. Op dit moment is zij een freelance actrice en speelt ze naast het theater in verschillende films en televisieseries, waaronder De ontmaskering van de vastgoedfraude, Dokter Deen en Overspel II. 

 

Hamlet het stadspektakel in Schiedam van 2 t/m 26 juni

Hamlet is het beroemdste toneelstuk van de wereld. Maar nooit eerder werd het op deze manier gebracht. Het gloednieuwe Schiedamse stadstheatergezelschap De Stokerij speelt Hamlet van 2 tot 26 juni in Schiedam hoe Shakespeare het bedoeld moet hebben: een thriller, een love story, een “whodunnit”, een romantische comedy en een familiedrama in één. Spectaculaire stunts, ontroerende scènes, opzwepende muziek en pittige dialogen: Hamlet anno 2016 heeft het allemaal. De klassieker van Shakespeare in Schiedam en in de oude havens van 010. Toneelgezelschap De Stokerij werkt momenteel hard aan een fonkelnieuwe bewerking van Shakespeare’s Hamlet, dat in juni 16 keer gespeeld zal worden. Een eigentijds koningsdrama dat samenvalt met de actualiteit, waarin bekende namen als John Buijsman, Debby Petter en Felix Burleson laten zien dat de klassieker Hamlet verre van gedateerd is. Het wordt een theaterspektakel waarin de bezoeker zichzelf herkent in de actuele onderwerpen, het hedendaagse taalgebruik, de veelzijdige cast en de bijdrage van alle lokale kunstenaars en ondernemers. Regie: Koen Wouterse. Spel: John Buijsman, Debby Petter, Felix Burleson, Mandela Wee Wee, Yorick Zwart, Aafke Buringh, Anne Rats, Maciej Beczek, Ayla Satijn e.a.

 

Hamlet is een Schiedammer AD 27 januari 2016

Media:

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.