Dag van de Duurzaamheid

Logo Dag van de Duurzaamheid.

Energiek Schiedam.

Elk jaar op 10 oktober is de landelijke Dag van de Duurzaamheid. In Schiedam bruist het die dag ook.

Energiek Schiedam werkt aan een energieneutraal Schiedam in 2030, via besparing en duurzame energieopwekking Energiek Schiedam sluit zich hiermee aan bij de doelstellingen van de gemeente Schiedam en het klimaatakkoord dat de Nederlandse overheid tekende. De gemeente Schiedam wil dit bereiken door het mobiliseren van Schiedammers, samenwerken met de gemeente en het zelf initiëren van projecten.

Schiedam doet duurzaam!

Er gebeurt al veel op het gebied van duurzaamheid in Schiedam. Op de site www.Schiedamduurzaam.nl vindt je allemaal informatie over  welke acties bijdragen aan het verduurzamen van Schiedam. Met inspirerende nieuwtjes, subsidiemogelijkheden en handige links is deze site een levend platform waarop iedereen zijn of haar initiatieven kwijt kan voor een duurzamere buurt of stad. Vanuit de gedachte dat er al veel gebeurt, maar nog veel meer mogelijk is!

Programma in Schiedam woensdag 10 oktober

Voorleesmarathon: Een Duurzaam Verhaal

In Schiedam gaat de Dag van de Duurzaamheid op de basisscholen van start met een voorleesmarathon met als thema ‘Nieuwe energie dat maken we samen’. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er voorgelezen uit de verhalenbundel “https://dekrachtvannieuweenergie.nl/” door Schiedamse voorleeshelden op verschillende basisscholen. De Schiedamse voorleeshelden zijn raadsleden, wethouders Ooievaar, de Groot en van Aaken, ambtenaren, schiedammers uit de voorleesbrigade en de schiedammers zelf, die samen met de leerlingen en de kinderen van de kinderopvang op ludieke wijze aan de slag gaan met nieuwe energie. Wethouder van Aaken zal in het kader van de https://dutchagrifoodweek.nl/  een duurzaam verhaal over gezonde voeding voorlezen in de bovenbouw van Montessori Schiedam. Hiermee doet zij de kick off van het project Groen Doet Goed groene en witte parels. Dit project leert de kinderen waar hun eten vandaan komt en maakt ze voedselvaardig om gezonde keuzes te kunnen maken voor zich zelf en het milieu. Studenten Food Lentiz Life College starten hiermee met Groen Doet Goed project Beleef & eet het op de basisscholen in Schiedam.

Kennis delen

Op het Lentiz Life College (een duurzame school!) start om 19:00 uur een bijeenkomst waarin de kracht om nieuwe energie samen te bundelen besproken wordt, er kennis over energie gedeeld wordt en om elkaar te inspireren natuurlijk. 's Avonds is er een interessant programma rondom spraakmakende thema's van duurzame energie, zoals Aardgasvrije wijken, collectieve zonne-energie projecten, windmolens, fossielvrij reizen en de verwerking van afval. Je kunt 2 workshops volgen van ongeveer 45 minuten of kiezen voor een informatieve sessie.

Vloggers voor Duurzaamheid 8+

Hoe zien kinderen de toekomst? Rijden we allemaal op elektriciteit? Heeft iedereen zonnepanelen? Hoe ziet de natuur er over 50 jaar uit? In heel veel bibliotheken in Nederland vloggen kinderen over een duurzame toekomst. De bibliotheek Schiedam en de Kansenfabriek zijn samen met de Stadsvloggers Schiedam (8 -12 jaar) een project gestart rondom het thema Duurzaamheid. Op woensdag 10 oktober presenteren de Stadsvloggers hun vlog aan een groep kinderen bij de Brede School Academie in Schiedam. 's Avonds wordt deze vlog gepresenteerd tijdens programa rondom duurzaameheid bij het Lentiz LIFE college

Media: