de Bibliotheek op School

Foto van de Bibliotheek in basisschool de Klinker, die ook elke week door de basisscholieren gebruikt wordt.

Op alle basisscholen in Schiedam

Voor de start van het nieuwe schooljaar hebben alle Schiedamse basisscholen een Bibliotheek op School.

Samen met de Bibliotheek Schiedam werken deze scholen structureel aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van meer dan zevenduizend kinderen. Zo kunnen kinderen beter meekomen in de (digitale) samenleving en daar heeft iedereen belang bij.

de Bibliotheek op School

De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak met als doel kinderen te stimuleren om meer te lezen en verantwoord te leren omgaan met informatie en nieuwe media. Elke basisschool in Schiedam heeft straks een bibliotheek met een grote collectie van 4,5 boek per leerling, die wordt onderhouden door de Bibliotheek Schiedam. De Bibliotheek op school brengt ook deskundigheid in de school door de inzet van specialisten educatie vanuit de bibliotheek en door het opleiden van een leescoördinator binnen de school.

Het belang van een goede bieb

De Bibliotheek op school vergroot het leesplezier van kinderen. Kinderen die met plezier lezen, lezen meer, hebben een grotere woordenschat en zijn beter in taal. Hierdoor behalen zij betere schoolresultaten. De bibliotheek maakt hen ook mediawijs: de leerlingen leren informatie zoeken, vinden en beoordelen.

Tien nieuwe locaties in 2016

In Schiedam doen al negentien schoollocaties mee en in 2016 wordt ook op de laatste tien locaties de Bibliotheek op school gerealiseerd. In het eerste kwartaal is het de beurt aan de scholen Kethel, Regenboog Woudhoek en de St. Bernardusschool. Hierna kunnen De Vlinder, Het Windas, Sint Jozefschool (beide locaties), de Gelinckschool, de Violier en de Centrale Opvang Nieuwkomers volgen. De Bibliotheek Schiedam realiseert de Bibliotheek op school in samenwerking met de gemeente Schiedam en de Schiedamse schoolbesturen voor primair onderwijs. De partners investeren gezamenlijk substantieel in dit project en gaan hiermee een langdurige samenwerking aan.

Media:

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.