De Bibliotheek Schiedam op avontuur

Zoektocht naar HaverSchmidt in Dordrecht

De bibliotheek is altijd op zoek naar verhalen. Voor de Piet Paaltjens Parade stuitte zij op een bijzondere ontdekking.

Uniek pronkstuk Piet Paaltjens Parade
Naar aanleiding van het eerste persbericht over de Piet Paaltjens Parade kreeg de bibliotheek een interessant bericht uit Dordrecht. Er zou een schilderij van J.G. Vogel bestaan met op de achterkant een originele brief van François HaverSchmidt, geschreven in 1886 in Schiedam. En niet zomaar een brief. Het zou gaan om een niet eerder gepubliceerd gedicht over het schilderij, gericht aan de kunstenaar. De bibliotheek ging de volgende dag nog langs met de PopUpTv cameraploeg. Ad van Beest, eigenaar van winkel Pandora, heeft het schilderij met daarop de brief tijdelijk ter beschikking gesteld aan de Piet Paaltjens Parade. Van 20 oktober t/m 1 november wordt het schilderij met daarop het gedicht in de Bibliotheek in de Korenbeurs in Schiedam tentoongesteld als onderdeel van de Piet Paaltjens Parade. Projectleider Kittie Boone: “We kunnen alvast verklappen dat, na onderzoek door enkele HaverSchmidt-experts, de brief eerder tentoongesteld is geweest en zelfs gepubliceerd. We zijn erg verheugd met deze vondst. Het is een prachtig verhaal, dat we graag delen met onze leden en bezoekers. Tijdens de gratis toegankelijke tentoonstelling is ook de korte video van PopUpTv te zien over ons avontuur.”

Piet Paaltjens Parade
Duik van vrijdag 20 oktober t/m woensdag 1 november in het leven van Piet Paaltjens. 150 jaar geleden werd zijn dichtbundel ‘Snikken en Grimlachjes’ uitgegeven bij Drukkerij en boekhandel Roelants in Schiedam. Paaltjens is het alter ego van de melancholische dichter en predikant François HaverSchmidt (1835-1894). De Bibliotheek Schiedam en haar partners pakken dit jubileum aan om de schrijver 13 dagen lang te eren met een divers festivalprogramma. Van het onthullen van het muurgedicht en het voorlezen van gedichten op zijn graf tot lezingen in zijn voormalig woonhuis en huiskamerconcerten in de drukkerij waar de bundel werd uitgebracht. Hoogtepunt is de Piet Paaltjens Parade CD die is opgenomen i.s.m. Excelsior Recordings en artiesten waaronder Freek de Jonge, The Kik en Aafke Romeijn. De cd is vanaf de eerste festivaldag (online) te koop

Kittie Boone was op 27 september live bij 'Onder Ogen' van PopUpTv om over dit verhaal te vertellen. Bekijk de uitzending. Hier zit de korte video van het avontuur ook in verwerkt.

• Categorie: Nieuws
  • Aangepast: donderdag, 28 september 2017