De Maand van de Spiritualiteit

Logo Maand van de Spiritualiteit

12 januari t/m 11 februari 2018.

Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat ondanks alle welvaart ook iets verloren is.

Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien. Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld. Richting voor een betere omgang met de medemens, onze leefomgeving en onze planeet. Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans, kan het leven gaan bruisen en leven we met ‘hartstocht’.

Voor wie

De Maand van de Spiritualiteit heeft als doelstelling om toegankelijk te zijn voor iedereen met interesse in spiritualiteit in de breedste zin van het woord. Ongeacht leeftijd, sekse of religieuze achtergrond. In het leven en in de kunst moet men elke dag opnieuw beginnen, zei Louis Couperus ooit. Maar hoe doe je dat, loslaten wat er is gebeurd en jezelf een nieuwe kans geven? Lang niet iedereen gelooft in de kracht van een compleet nieuwe start. Zonde, want wie opnieuw begint vergeeft zichzelf voor zijn gemaakte fouten en creëert daarmee nieuwe kansen. Door te falen leer je en groei je. Opnieuw beginnen gaat over jezelf herpakken, jezelf vernieuwen, de zaken compleet anders kunnen en durven benaderen. Een nieuwe start maken vergt moed, maar kan voor iedereen nuttig zijn. Nuttig voor onszelf, maar ook voor onze relaties met anderen. Loont het echt om altijd alles uit te praten, te herkauwen en te over-analyseren, of is het soms beter om simpelweg samen opnieuw te beginnen?

Sterrenstof door Daphne Deckers

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2018 wordt geschreven door Daphne Deckers. De maand heeft als thema Opnieuw beginnen en het essay, met de titel Sterrenstof, zal daarop aansluiten. In Sterrenstof beschrijft Daphne Deckers openhartig hoe zij de verschillende fases van haar moederschap heeft beleefd. Samen met haar man Richard Krajicek heeft ze twee kinderen: Emma (1998) en Alec (2000). Vanaf zwangerschap en geboorte tot puberteit en het lege nest: fases die elk een nieuw begin betekenen waarin de moeder en haar kinderen centraal staan. In een humoristische vogelvlucht analyseert Deckers de ups-and-downs van het moederschap: ‘Het is één grote werkstage,’ schrijft zij, ‘die iedere dag opnieuw begint.’

Lezingen bij de Bibliotheek Schiedam in het kader van de Maand van de Spiritualiteit

Woensdagavond 17 januari verzorgt Annet Mol, auteur van onder meer het boek ‘De juffrouw op het Rozenblad’ en schrijfster bij tijdschrift ParaVisie, een lezing met de titel ‘Van paranormaal naar authentieke spiritualiteit’. Klik hier voor meer info over Annet Mol http://www.annet-mol.nl/ . Woensdagavond 7 februari zal Sylvia Saakes, auteur van ‘De logica van een crisis’ en ‘Zelfhelende vermogen’, een lezing verzorgen over crisis en identiteit en het nut van spiritualiteit. Klik hier voor meer info over Sylvia Saakes http://sylvia-i-saakes.com/