Inrichting Korenbeurs

Foto van de voorkant van de Korenbeurs met Bibliotheek erop.

Over het groen in de Korenbeurs

De eerste groene bibliotheek in Nederland, die is vanaf zaterdag 6 juni in de Korenbeurs in Schiedam te vinden.

Vanaf die dag is de Bibliotheek in de Korenbeurs zeven dagen per week geopend aan de Lange Haven 145 in Schiedam. De Korenbeurs - de voormalige koopmansbeurs - één van de pronkstukken uit de Schiedamse jeneverindustrie, is 225 jaar oud en heeft inmiddels vele bestemmingen gehad. Onder andere een tafeltennisvereniging, de gemeente Schiedam, een meubelshowroom van Jan des Bouvrie, Stedelijk Museum Schiedam, en Stichting Kunstcentrum Korenbeurs hebben een plek gehad in het gebouw gehad.

Verbeterde toegankelijkheid

Voordat de Bibliotheek Schiedam haar intrek neemt, zijn enkele verbouwingen uitgevoerd om de toegankelijkheid van het pand te vergroten. Er is een lift geplaatst, de trap is vernieuwd en er zijn hellingbanen toegevoegd zodat ook minder validen het gebouw kunnen betreden.

Overdekte binnentuin

Centraal in het verbouwde pand staat de overdekte binnentuin. Want de bibliotheek wordt een groene ontmoetingsplaats in het centrum van Schiedam."Je zit straks in een groen atrium aan een enorme leestafel waarin je wordt omringd door bomen en planten” vertelt Theo Schilthuizen, directeur van Bibliotheek Schiedam.

Beplanting in de Korenbeurs

Zuidkoop realiseerde de binnentuin. Grote bomen van zo’n vier tot zes meter hoog, waaronder een Bucida, Tamarinde en een Ficus vormen de hoofdbeplanting. Bomen met een gewicht van 150 tot 350 kilo.“Het atrium van de bibliotheek is een grote, hoge ruimte. Dan heb je sowieso grote bomen nodig om echt iets neer te zetten.” Vertelt Dennis Zuidgeest projectleider van Zuidkoop.“Maar waar we vanuit zijn gegaan bij het ontwerp van de binnentuin, is dat het voornamelijk moet uitstralen dat je deze sfeer ook zelf buiten kunt tegenkomen. We hebben er dus bewust geen tropische tuin van gemaakt, maar gekozen voor bomen die qua groeivorm overeenkomen met bomen uit het Nederlandse straatbeeld.” Aldus Dennis.

Extra uitdaging bij plaatsing bomen

Het plaatsen van de bomen was technisch gezien een interessante klus. Het gebouw is namelijk behoorlijk verzakt waardoor de vloer vooraan in het gebouw 80 cm hoger ligt dan achterin het gebouw.“De plantenbakken zouden daardoor zo schuin komen te staan dat één kant van de plant veel minder water zou krijgen. Dit hebben we opgelost door grote plantenbakken op te delen in kleinere compartimenten.” legt Dennis uit.

Kasten van industrieel karton

Naast ‘echt’ groen wordt de inrichting van het pand ook duurzaam. Zo zijn gerecyclede boekenkasten gemaakt van industrieel karton, is er ledverlichting en wordt de temperatuur geregeld door middel van een klimaatsysteem.

De nieuwe bibliotheek in de Korenbeurs is ontworpen door architect hanrath uit Rotterdam.

Bezoek de Korenbeurs vanaf zaterdag 6 juni om 10.00 uur en verken het gebouw. Ontdek de binnentuin met leestafel, de studieplekken, het Taal+ Loket, de geschiedenis van de Korenbeurs, de grote collectie boeken, dvd’s, blu-rays en strips en de zelf gebrande koffie, verse smoothies en rijkbelegde panini’s van Vol-koren.

Graag tot ziens in de Korenbeurs!

Online foto's: