Internationale Vrouwendag

Poster Internationale Vrouwendag met dank aan Jasper de Koster

Sinds wanneer vieren wij 8 maart?

Op zaterdag 8 2014 maart is het Internationale Vrouwendag. Wereldwijd wordt dat gevierd. Ook in de Bibliotheek Schiedam

Powergirls in Schiedam

Vanaf 13.30 rockt en swingt de Bibliotheek aan het Stadserf met optredens van zes "Powergirls in Schiedam", een eerbetoon aan de (muzikale) talenten van vrouwen uit Schiedam en omstreken. De Line-up vind je in het agendapunt in onderstaande link. 

Het filmpje met de terugblik is opgenomen in de links onderaan dit artikel. (Met dank aan Jolie Hakkert).

Walking Dinner "Aan tafel" 

Vanaf 17.30 uur is de locatie Stadserf de start van het walking dinner "Aan tafel". Haal je route op aan het Stadserf 1. Wil je meedoen aan het Walking Dinner van de SVP? Ook de link naar meer informatie hierover is onderaan dit artikel te vinden.  

Waar komt Internationale Vrouwendag eigenlijk vandaan?

In 1908 vond in New York een staking plaats van textielarbeidsters die opkwamen voor betere arbeidsomstandigheden. Zelf verwoordden zij die eis als ‘brood en rozen’. Het was het prille begin van vrouwenemancipatie en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

De Duitse socialiste Clara Zetkin had het jaar daarvoor in 1907 al een Internationale Socialistische Vrouwenorganisatie opgericht in Stuttgart. Zij diende in 1910 een voorstel in bij de tweede conferentie van Socialistische Vrouwen in Kopenhagen om 8 maart tot Internationale Vrouwendag uit te roepen.

Een jaar later werd deze dag gevierd in een beperkt aantal landen zoals Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en  de Verenigde Staten. De eerste Internationale Vrouwendag in Nederland was echter op 12 maart 1912.

Op 8 maart 1917 brak weer een staking van textielarbeidsters tegen de slechte arbeidsomstandigheden uit, ditmaal in Sint Petersburg in Rusland onder leiding van de revolutionaire Alexandra Kollontai.

In 1921 werd tijdens de (Communistische) Derde Internationale 8 maart definitief tot datum van de Internationale Vrouwendag gekozen.  Het duurde tot 1978 voordat de Verenigde Naties de Internationale Vrouwendag erkende. Dit kwam mede doordat de datum, 8 maart,  in een bedenkelijk daglicht stond vanwege haar oorspronkelijk socialistische achtergrond.

Nog meer weten? 

Wil je nog meer weten over Internationale Vrouwendag? Hieronder vind je wat links en je kan natuurlijk altijd in de catalogus kijken. 

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.