Jongerencongres 2015

afbeelding jongeren bij de Korenbeurs met Logo jongerencongres

Uniek debat met 60 jongeren uit Schiedam

60 Jongeren van 15 tot 18 jaar oud laten zich informeren, inspireren en buigen zich over de vraag: hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat alle jongeren in deze regio kansrijk kunnen opgroeien?

Kansrijk opgroeien

Armoede is nog altijd een groot probleem in Nederland. Het treft mensen van alle leeftijden, maar is nog te vaak een taboe. Ondertussen groeit het aantal kinderen en jongeren dat al op jonge leeftijd met geldproblemen te maken krijgt of zelf in de schulden raakt. Vaak met alle gevolgen van dien voor hun toekomst. Hoog tijd om aan de bel te trekken en samen met jongeren zelf op zoek te gaan naar vernieuwende oplossingen om jeugd uit de schulden te houden, gevolgen van armoede te beperken en iedereen de mogelijkheid te geven om kansrijk op te groeien.

We’ve Got the Power

Tijdens een tweedaagse jongerencongres worden jongeren uitgedaagd om mee te denken over manieren om de problemen rondom armoede tegen te gaan. Ze krijgen een podium en ze laten zien dat het loont om zich ergens over uit te spreken en dat ook zij invloed kunnen hebben op hun eigen leefomgeving.

Ideeën onder de aandacht

Onder begeleiding van een trainer gaan de jongeren in teams aan de slag met een concrete vraagstukken. Deze vraagstukken zijn aangedragen door uiteenlopende organisaties. De jongeren werken hun oplossingen en ideeën uit op de locatie bij de organisatie. Vervolgens verwerken zij deze in een pitch. Alle oplossingen en ideeën van de jongeren worden daarnaast gebundeld in een resultatenboekje dat na het congres breed wordt verspreid.

Dineren en debatteren

Het congres wordt afgesloten met Dineren en Debatteren. Een bijzondere avond waarbij de jongeren dineren en in gesprek gaan met onder andere wethouders, ambtenaren, directeuren van bedrijven en publieke instellingen. Tussen de gangen door pitchen de jongeren hun ideeën.