Maand van het Spannende Boek

Juni - Maand van het Spannende Boek en Spannende Films

Ter gelegenheid van Juni - Maand van het Spannende Boek worden in de Bibliotheek Schiedam - Stadserf  op donderdagavond van 18.00 - 20.00 uur en op zaterdagmiddag van 13.00 - 15.00 uur spannende films vertoond.

Het thema is:Het kwaad in jezelf – waar ligt jouw grens?

In ieder mens schuilt het kwaad, sterker: ieder mens kan moorden. Die aanleg wordt door het geweten en maatschappelijke normen en waarden bedwongen, maar ieder mens heeft een grens. Waar het goede ophoudt en het kwaad begint. Slachtoffers worden dader: zij verweren zichzelf uit zelfbescherming of nemen doelbewust wraak. Soms is de dader bewust van de grens die hij overschrijdt, soms ook niet, maar het gevoel overheerst dat hij in zijn recht staat om het onrecht af te straffen of ongedaan te maken. Deze opvatting verscherpt zich wanneer in een maatschappij het vertrouwen in de rechtstaat afneemt.

Het kwaad in de mens

Het kwaad in de mens heeft filosofen en theologen gefascineerd. Daar kwamen eind 19de eeuw de psychologen bij die door experimenten aantoonde dat het kwaad in iedereen zit. Een van de belangrijkste was het Amerikaanse Stanford-experiment waarbij duidelijk werd dat ieder mens in een sadist verandert zodra hij denkt dat hij daar straffeloos mee wegkomt omdat een ander de autoriteit heeft en verantwoordelijk is. Dit werd bevestigd door onderzoek van de universiteit van Princeton naar de martelingen van bewakers in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. Ook hersenonderzoekers houden zich met deze thematiek bezig en bekijken in hoeverre 'aangeboren criminaliteit' bijgestuurd kan worden. Dat lijkt vergezocht, maar dichter bij huis liegen de misdaadcijfers er ook niet om. Tachtig procent van de moorden vindt plaats onder bekenden en een derde van hen vermoordt hun (voormalige) partner. Het kwaad is dus veel dichterbij dan je denkt. Het zit in jezelf.

Van whodunit naar whydunnit

De grote fascinatie voor het kwaad en de donkere kant in onszelf zien we terug in de populariteit van het genre van de psychologische thriller. Niet zozeer de vraag 'wie heeft het gedaan', als wel 'waarom' staat hierin centraal. De onthulling van de motieven hoe iemand tot moord gedreven wordt vormt de kern.

Wraak is een belangrijke drijfveer: Stieg Larsson's Milleniumtrilogie met Liz Salander als wraakgodin is een mooi recent voorbeeld; Carrie van Stephen King is inmiddels een klassieker. De Nederlandse misdaadschrijvers weten goed hun weg in het genre: Tomas Ross (De zesde mei, De hand van God), René Appel (Loverboys, Schone handen, Van twee kanten), Simone van der Vlugt (Op klaarlichte dag, De reünie), Saskia Noort (Terug naar de kust, De verbouwing), Esther Verhoef (Alles te verliezen), Loes den Hollander (Vluchtgedrag), Judith Visser (Stuk), Willem Asman (Wondermans Spel).

Een bijzonder gezichtspunt bieden ons de boeken over (serie)moordenaars die de lezer direct te woord staan zoals die van Mr. Ripley (Patricia Highsmith), Dexter (Jeff Lindsay) en de Gouden Strop Winnaar 2010 De minzame moordenaar (Bram Dehouck).

Deze boeken zijn natuurlijk te leen in de Bibliotheek Schiedam.