Korenbeurs geopend!

Foto van de eerste bezoekers gemaakt voor de Facebookpagina 'Ik Ken Schiedam. Jij Ook?'

Elke dag vanaf 10.00 uur open

Zaterdag 6 juni 2015 is de Bibliotheek in de Korenbeurs, - de eerste ‘groene’ Bibliotheek in Nederland - geopend.

Ruim 750 bezoekers kwamen op de eerste dag een kijkje nemen in de Bibliotheek met binnentuin naar het ontwerp van architect hanrath. Vanaf nu zijn de Bibliotheek Schiedam en koffie, smoothie en paninibar Vol-koren zeven dagen per week vanaf 10.00 uur geopend.

Rijke historie
Het monument aan de Lange Haven 145 heeft voordat de Bibliotheek Schiedam haar intrek nam,  vele functies heeft gehad. Onder andere een tafeltennisvereniging, de gemeente Schiedam, een meubelshowroom van Jan des Bouvrie, Stedelijk Museum Schiedam, en Stichting Kunstcentrum Korenbeurs hebben een plek gehad in het gebouw gehad.

De opening
Zaterdagochtend om 10.00 uur opende directeur Theo Schilhuizen vergezeld door de bibliotheekmedewerkers de deuren van de Korenbeurs voor de eerste keer. De eerste bezoekers stonden klaar om naar binnen te gaan en de nieuwe Bibliotheek in de Korenbeurs te verkennen. Jolie Hakkert van de Voorleesbrigade droeg gedichten voor en klokslag 12.00 uur dansten 38 meiden van ballet- en dansstudio Schiedam de sterren van de hemel met een - speciaal voor de opening gemaakte - dans.  “Wij zijn overladen met complimenten en felicitaties en zijn verheugd de Korenbeurs weer aan de stad terug te geven.” aldus Theo Schilthuizen, directeur van de Bibliotheek Schiedam.

Feestelijke programmering
De eerste twee weken is er bijna dagelijks programmering in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Onder andere de talkshow ‘Herinneringen aan de Korenbeurs’ met tafeltennister Bettine Vriesekoop, een lezing over Apple van Jan David Hanrath, muziek van Lulu Swings, een lezing over tekeningen door het Stedelijk Museum Schiedam, Huib Sneep over ‘wortelen’ en voorlezen en jeugdactiviteiten  met het thema natuur in het Groenlab staan op het programma. Bekijk de agenda op www.debibliotheekschiedam.nl en ontdek wat er de komende tijd allemaal te doen is.

Beplanting in de Korenbeurs
Zuidkoop realiseerde de binnentuin met advies van Schiedammer en bomenexpert Huib Sneep. Grote bomen van zo’n vier tot zes meter hoog, waaronder een Bucida, Tamarinde en een Ficus vormen de hoofdbeplanting. Bomen met een gewicht van 150 tot 350 kilo.“Het atrium van de bibliotheek is een grote, hoge ruimte. Dan heb je sowieso grote bomen nodig om echt iets neer te zetten.” Vertelt Dennis Zuidgeest projectleider van Zuidkoop.“Maar waar we vanuit zijn gegaan bij het ontwerp van de binnentuin, is dat het voornamelijk moet uitstralen dat je deze sfeer ook zelf buiten kunt tegenkomen. We hebben er dus bewust geen tropische tuin van gemaakt, maar gekozen voor bomen die qua groeivorm overeenkomen met bomen uit het Nederlandse straatbeeld.” Aldus Dennis.

Verbeterde toegankelijkheid
Om de Korenbeurs geschikt te maken voor haar functie als Bibliotheek, zijn de nodige aanpassingen gedaan. Zo zijn er een nieuwe trap, lift en hellingbanen geplaatst waardoor beide etages van de Korenbeurs ook voor minder validen toegankelijk zijn. ROG plus heeft hiervoor rolstoelen beschikbaar gesteld.

Duurzame oplossingen
Naast ‘echt’ groen wordt de inrichting van het pand ook duurzaam. Zo zijn gerecyclede boekenkasten gemaakt van industrieel karton, is er ledverlichting en wordt de temperatuur geregeld door middel van een klimaatsysteem in de plantenbakken rondom de bomen. De stoelen rondom de leestafel zijn van pet-flessen gemaakt en in de moestuin worden groenen, fruit en kruiden voor Vol-koren verbouwd.

Collectie
In 2013 en 2014 zijn bibliotheekvoorzieningen bij samenwerkingspartners in de wijken geopend. Zodoende is  de bibliotheek ook dichtbij huis te vinden. Hierdoor is de collectie van de Bibliotheek Schiedam over de stad verspreid. In de voorzieningen in de wijkcentra De Erker, Hof in Zuid, De Brug, De Nieuwe Harg van de Frankelandgroep en in Basisschool de Klinker, staat een compacte collectie en is het mogelijk om reserveringen af te halen en in te leveren. Met ‘Mijn Bibliotheek’ op www.debibliotheekschiedam.nl en de gratis ‘Bibliotheek Wise’ app kan 24 uur per dag gereserveerd worden. Als het materiaal beschikbaar is, is dit meestal de volgende dag al op de plaats van bestelling.

Zeven dagen per week geopend
Ontdek de Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs en ontdek de binnentuin met leestafel, de studieplekken met schitterend uitzicht over het historische centrum, de gratis WiFi, het Taal+ Loket, de geschiedenis vanen herinneringen aan de Korenbeurs, de grote collectie boeken, dvd’s, blu-rays en strips en zelf gebrande koffie, verse smoothies en rijkbelegde panini’s van Vol-koren.

Openingstijden de Bibliotheek in de Korenbeurs

• Maandag          10.00 - 17.00 uur
  • Dinsdag            10.00 - 17.00 uur
  • Woensdag        10.00 - 17.00 uur
  • Donderdag       10.00 - 20.00 uur
  • Vrijdag             10.00 - 17.00 uur
  • zaterdag           10.00 - 17.00 uur
  • Zondag             10.00 - 17.00 uur

Mede mogelijk gemaakt door

De Bibliotheek in de Korenbeurs is mede mogelijk gemaakt dankzij schenkingen van Fonds Schiedam Vlaardingen, Stichting Job Dura, De Groot Fonds en ROG plus.

Bekijk de foto's en filmpjes van de opening op de Facebookpagina van de Bibliotheek Schiedam

In het AD editie Waterweg van zaterdag 6 juni 2015

AD opening Korenbeurs