Informeren

Vrouw en meisje achter computer

Lezen, leren en informeren

Voor de gemeente Schiedam is het belangrijk dat alle Schiedammers zich kunnen blijven ontwikkelen op school, op het werk en in de maatschappij.

De Bibliotheek Schiedam biedt jong en oud dan ook alles wat zij nodig hebben om zich te kunnen blijven ontwikkelen en mee te kunnen blijven doen in de samenleving. Ook in de toekomst blijven lezen, leren en informeren belangrijke pijlers voor de Schiedamse bibliotheek.

Lezen

Onder lezen valt onder andere leesbevordering, van BoekStart voor baby's en Kinderboekenweekactiviteiten tot de Boekenweek, de Voorleesbrigade voor bedrijven en organisaties en middelen voor slechtzienden en senioren. Iedereen van 0 tot 100 vindt wel iets van zijn of haar gading in de digitale en papieren collectie, inclusief de landelijke collectie en de Schiedam-collectie: cd's, (luister)boeken, tijdschriften, e-books, grootletterboeken en veel meer andere materialen.

In 2013 kunnen bibliotheekgebruikers online hun persoonlijke (lees-)voorkeuren doorgeven. Zo vinden ze nog sneller en makkelijker wat bij hen past.

Leren

Leren beslaat onder andere cursussen op het gebied van computers, internet, social media, de Nederlandse taal en participatie. Op 17 Schiedamse basisscholen zijn er inmiddels 20 Bibliotheken op school. Alle docenten en studenten van het Schiedamse
hypermoderne Lentiz LIFE College (voor vmbo en mbo) kunnen voor alle bibliotheekdiensten gratis en makkelijk in het eigen gebouw terecht.

Informeren

Onder informeren vallen onder andere de MediaCoaches en ander deskundig personeel,
die jong en oud mediawijs maken, binnen en buiten de bibliotheek. Maar ook de kenniscirkels die sinds oktober 2012 van start zijn gegaan, dragen bij aan de
informatievoorziening in Schiedam.