Mediawijs, -wijzer, -wijst

Foto van een telefoon in een hand.

Terugblik op Week van de Mediawijsheid

Onderzoeksresultaten, mediawijsheidtests en tips. En: welke plaats behaalde de Montessorischool bij MediaMasters?

Van 16-23 november was het de Week van de Mediawijsheid, georganiseerd door Mediawijzer.net, het Nederlands netwerk voor mediawijsheid. In het hele land werd extra aandacht besteed aan mediawijsheid, onder het motto ‘Heb jij het onder de duim?’.

Verschillende scholen deden mee aan de wedstrijd MediaMasters, ook in Schiedam. De groep Mars van de Montessorischool is 51e geworden van ongeveer 6000 deelnemende groepen! Dat betekent dat deze kinderen op allerlei gebieden mediawijs blijken te zijn: ze schatten bijvoorbeeld goed in wat nepnieuws is, denken goed na voordat ze een foto posten, weten waar ze het beste naar informatie kunnen zoeken of hoe je je privacy het beste kunt beschermen.

En toch heeft bijna tweederde van de Nederlandse jongeren van 13-18 jaar hun mediagebruik nog niet onder de duim, zo blijkt uit onderzoek dat tijdens de Week van de Mediawijsheid is gepresenteerd. ‘Veel jongeren doorzien bijvoorbeeld niet de commerciële en politieke belangen die bij media komen kijken. Bovendien weten ze de mogelijkheden van digitale media maar beperkt te benutten,’ zo vertelt Mary Berkhout, programmadirecteur van Mediawijzer.net. Wat vooral opvalt is dat de verschillen in mediawijsheid erg groot zijn. In het algemeen stijgt de mediawijsheid met het eigen opleidingsniveau en de sociale klasse van de ouders.

Wil je zelf weten hoe mediawijs je bent? Doe dan de quiz 'Heb jij het onder de duim?' van Mediawijzer.net. Blijkt nu dat je tips nodig hebt, dan kun je die ook vinden op de site van Mediawijzer.net.