Nederland leest 2012

De donkere kamer van Damocles

De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans (1958, uitgeverij Van Oorschot) is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2012.

Het boek is tijdens de campagneperiode van donderdag 1 t/m vrijdag 30 november 2012  gratis voor de leden van de Bibliotheek Schiedam.

De donkere kamer van Damocles{isbn}9789028240872{/isbn} vertelt het verhaal van sigarenhandelaar Osewoudt die in de Tweede Wereldoorlog voor zijn dubbelganger, de verzetsman Dorbeck, gewillig opdrachten uitvoert. Na de bezetting wordt hij gekwalificeerd als landverrader, want Dorbeck lijkt niet te bestaan. Heeft Osewoudt hem verzonnen?

In zijn roman komen Hermans' centrale thema's op geraffineerde en uiterst beklemmende wijze aan bod: angst, dreiging en verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander.