Paul Mekking over zijn gastcuratorschap

Overzichtsfoto van de expositie Veelzijdigheid

Expositie Veelzijdigheid

Paul Mekking, gastcurator van de expositie ‘Veelzijdigheid’ vertelt over zijn achtergrond en de gekozen werken.

Paul Mekking , afscheidnemend voorzitter van de Raad van Toezicht van de Bibliotheek Schiedam is gastcurator van de expositie ‘Veelzijdigheid’

De tentoonstelling is tot vrijdag 24 januari te bezichtigen is in de Bibliotheek Schiedam locatie Stadserf aan het Stadserf 1. De expositie is samengesteld uit zijn privé kunstcollectie en uit de collectie werken van het Centrum voor Beeldende Kunst Schiedam.

Over Paul Mekking

In 1969 is Mekking in Schiedam gaan werken bij een computer service- en software bureau aan de Lange Haven. Dat was zijn eerste kennismaking met Schiedam.

Zelf woonde hij in Leiden en reisde heen en weer maar Mekking had natuurlijk veel Schiedamse collega’s. Na een aantal jaren verhuisde het bedrijf naar Rotterdam. In 1985 begon hij, samen met een viertal anderen, voor zichzelf en besloot hij dichter bij zijn werk, dus in Schiedam te gaan wonen.

Nadat de eigen onderneming verkocht te hebben, is Mekking bij ProBiblio in dienst getreden. ProBiblio is de provinciale bibliotheekcentrale voor de provincies Noord- en Zuid-Holland. Vroeger met een vestiging in Schiedam (Zuid-Holland) en een vestiging in Alkmaar (Noord-Holland).

Tijdens zijn werk voor Probiblio leerde Mekking Karin Visser, de huidige directeur bestuurder van de Bibliotheek Schiedam, kennen.  In die tijd moest de bibliotheek van een gemeentelijke afdeling een zelfstandige stichting worden. Paul heeft meegeholpen aan het verzelfstandigingsproces van de bibliotheek.

Na de verzelfstandigding is Paul Mekking benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht. "Na twee termijnen moest ik volgens de statuten, aftreden en was ik niet herkiesbaar. De rol van voorzitter heb ik, mede dankzij de andere leden en de directie van de bibliotheek, met heel veel plezier vervuld."

Over de expositie

Bij de samenstelling van de expositie was  het uitgangspunt dat de tentoongestelde werken zoveel mogelijk afkomstig moesten zijn van kunstenaars uit Schiedam dan wel betrekking moesten hebben op Schiedam.

In de lage vitrines zijn foto’s tentoongesteld met 2 verschillende gezichten:

• Mooie zwart-wit foto’s van bekende en herkenbare plekjes uit Schiedam.
  • Mooie kleuren foto’s met onherkenbare plekjes maar wel met een herkenbaar thema: het verdwijnend landschap (en daarmee refereer ik aan de doortrekking van de A4).

Er staat een drietal beelden van Gérard Smits, voormalig hoofd van de afdeling Sociale Dienst van de gemeente Schiedam. "Zelf heb ik hem leren kennen omdat hij lid was van de Raad van Commissarissen van ProBiblio. Mede door hem ben ik zelf ook gaan beeldhouwen en (weer) bridgen".

Tijdens het bridgen ontmoette Mekking Willy Reppel, een autodidacte.

Zij heeft vele kunstwerken gemaakt :

• textiel: exposities in o.a. het textiel museum in Tilburg en het Stedelijk museum in Schiedam
  • bronzen beelden met als duidelijk kenmerk de lange benen van de dames
  • schilderijen (geniet er van zonder mate….)

"Naast de selectie uit de werken van CBK Schiedam vond ik het een leuke uitdaging om mijn eigen leven in beeld te brengen.  Daartoe zijn de vitrine kasten gebruikt waarin allerlei beelden, boeken en andere voorwerpen uit zijn eigen collectie tentoon zijn gesteld. Ja, ik houd van kunst in vele vormen."

Over de keuze in het CBK Schiedam

"Bij de keuze heb ik mij laten leiden door de wens om de kunst ook aantrekkelijk te maken voor kinderen. Hopelijk spreken de schilderijen ook veel kinderen aan."

De keuze uit de collectie van het CBK was eigenlijk veel gemakkelijker dan Mekking had verwacht. "een heel groot deel is al te zien op de website van het CBK. Toen ik mijn eerste afspraak had bij het CBK had ik mijn verlanglijstje al klaar. Slechts één beeld bleek uitgeleend te zijn maar daar werd heel snel een alternatief voor gevonden dankzij de professionele ondersteuning vanuit het CBK."

Welk werk spreekt het meest aan?

Lastig om aan te geven welk kunstwerk mij het meest aanspreekt.

Er staan prachtige beelden. Er hangen schitterende schilderijen. Als ik moet kiezen dan kies ik niet voor een bepaalde vorm maar dan kies ik voor een titel: 'Ik wil een eikel zijn' (bronzen beeld uit de collectie van het CBK en helaas niet te koop…..) dat moet toch ook veel kinderen aanspreken!