Aankondiging Piet Paaltjens Parade

Romantiek met een donker randje!

Duik van vrijdag 20 oktober t/m woensdag 1 november in het leven van Piet Paaltjens.

150 jaar geleden werd de dichtbundel ‘Snikken en Grimlachjes’ van Piet Paaltjens uitgegeven bij Drukkerij en boekhandel Roelants in Schiedam. Paaltjens is het alter ego van de melancholische dichter en predikant François HaverSchmidt (1835-1894). De Bibliotheek Schiedam en haar partners pakken dit jubileum aan om de schrijver dertien dagen lang te eren met een divers festivalprogramma. Van het onthullen van het muurgedicht en het voorlezen van gedichten op zijn graf tot een wandeling in de stad en lezingen in zijn voormalig woonhuis en de drukkerij waar de bundel werd uitgebracht. Hoogtepunt van het festival is de samenwerking met platenlabel Excelsior Recordings. Bekende Nederlandse artiesten, waaronder The Kik, Aafke Romeijn en Freek de Jonge, nemen in Schiedam een CD op met gedichten van Piet Paaltjens.

CD met gedichten van Piet Paaltjens in samenwerking met Excelsior Recordings

Vanuit een toevallige ontmoeting tussen de Bibliotheek Schiedam en platenmaatschappij Excelsior Recordings is het idee ontstaan om gezamenlijk een CD te produceren met gedichten van Piet Paaltjens. Een CD met Nederlandse artiesten die 150 jaar na dato de gedichten uit Snikken en Grimlachjes nieuw leven in blazen. Opgenomen in het hart waar het 150 jaar geleden allemaal is ontstaan, namelijk in Drukkerij en boekhandel Roelants. Een bijzonder en gewaagd project dat een geweldige en unieke aanvulling geeft aan een reeds gepland eerbetoon aan de dichter Francois HaverSchmidt (Piet Paaltjens) door de Bibliotheek Schiedam. In gezamenlijk overleg is er besloten over de keuze voor de artiesten. Hoofddoel was een zo breed mogelijke en toegankelijke CD produceren met artiesten die een link hebben met literaire muziek. Dit heeft de geleid tot de volgende geweldige lijst artiesten: Freek de Jonge, Aafke Romeijn, Jan Rot, Jerry Hormone, Clean Pete, The Kik, Meindert Talma, Alex Roeka, Linde Schöne, Thijs Boontjes en Spinvis.

Drukkerij en boekhandel Roelants

De firma Roelants was van 1849 tot 1999 gevestigd in de binnenstad van Schiedam. In die tijd heeft vrijwel iedereen wel eens een product van Roelants in handen gehad. Roelants is namelijk groot geworden door het drukken van onder meer toegangskaarten, zegels en strippenkaarten. Er werd eigenlijk alles gedrukt wat geld waard was, behalve geld zelf. Daarnaast rolden er ook verschillende tijdschriften van de pers. H.A.M. Roelants, de oprichter van het bedrijf is begonnen als boekhandelaar. Hij drukte al snel zelf boeken en kreeg in 1864 het predicaat ‘Koninklijk’ van Koning Willem III. In 1867 bracht Roelants de dichtbundel 'Snikken en Grimlachjes' uit van Piet Paaltjens; het alter ego van overbuurman François HaverSchmidt. Het werd een enorm succes. Roelants verhoogde de gage voor HaverSchmidt aanzienlijk en vele herdrukken volgden. Ook andere werken van HaverSchmidt, wel onder zijn eigen naam, werden bij Roelants uitgegeven. Bijvoorbeeld: ‘Familie en Kennissen’. Tegen het einde van de negentiende eeuw kwamen de zonen van Roelants in de zaak. Zij verleggen de focus van het bedrijf van literatuur naar tijdschriften, reclame-uitingen en toegangs- en tramkaartjes. In 1906 werden de boekhandelsactiviteiten verkocht nadat al eerder de rechten van het Pantheon waren verkocht.

Huidige bewoners Drukkerij en boekhandel Roelants

Tegenwoordig is pand Roelants het woonhuis van Corine en Wouter Robers. Voor het CD project hebben Corine en Wouter hun huis ter beschikking gesteld voor de opnames met de artiesten. Twee weken lang is in het huis, in het hart van de oude drukkerij, met opnameapparatuur, instrumenten, artiesten, lichten, filmcrew en fotografen gewerkt aan dit geweldige project. Een heel bijzonder gebaar van deze twee mensen, waardoor de emotionele waarde van het produceren van deze unieke CD nog meer cachet heeft gekregen. De Bibliotheek Schiedam, Excelsior Recordings en alle artiesten zijn Corine en Wouter eeuwig dankbaar voor hun geweldige gastvrijheid!

Over Piet Paaltjens (François HaverSchmidt)

François HaverSchmidt (1835, Leeuwarden) was predikant, maar schreef al sinds zijn studententijd in Leiden romantische poëzie. HaverSchmidt bedenkt de figuur Piet Paaltjens om te spotten met romantische dweperij én met zijn eigen grote, meeslepende, romantische gevoelens waar hij niet mee om weet te gaan. In 1864 verhuist HaverSchmidt naar Schiedam. Hier was hij actief in het sociale en culturele leven, onder andere vanuit zijn hoedanigheid als dominee. In 1867 liet HaverSchmidt bij Drukkerij en boekhandel Roelants aan de Lange Haven de gedichten van Piet Paaltjens publiceren in de bundel Snikken en Grimlachjes. In zijn laatste jaren werd HaverSchmidt steeds depressiever, onder meer als gevolg van kerkelijke spanningen en het overlijden van zijn vrouw. Op 19 januari 1894 maakte HaverSchmidt een einde aan zijn leven door zich in zijn woonhuis aan het koord van zijn bedsteegordijn op te hangen.

Piet Paaltjens staat als literaire ‘held’ in 2017 centraal mede door de heruitgave van Snikken en Grimlachjes 150 jaar na dato.

Programma Piet Paaltjens Parade van 20 oktober t/m 1 november

Informatie over de verschillende programmaonderdelen, aanvangstijden, toegangsprijzen en ook verkooppunten van de CD is te vinden op de website www.pietpaaltjensparade.nl

Media: