Roald Dahl

Foto van Roald Dahl

Een 100 jarig jubileum!

In 2016 is het 100 jaar geleden dat Roald Dahl (13 september 1916 – 23 november 1990) werd geboren.

Geen schrijver ter wereld bedacht zoveel angstaanjagende, onuitstaanbare en fantastische figuren als Roald Dahl. Niet zo gek dus dat kinderen over de hele wereld zijn boeken zoals De GVR, Sjakie en de chocoladefabriek, Daantje de wereldkampioen, Matilda en De heksen verslinden. En dat terwijl hij nooit van plan was om kinderboekenschrijver te worden!

Gek op geintjes

‘Ik word dokter!’ riep Roald Dahl als je hem als jongen naar zijn droombaan vroeg. Maar om dokter te worden, moet je jarenlang naar school en dat zag hij wat minder zitten. Niet zo vreemd: in de tijd dat hij op school zat, mochten leraren nog tikken uitdelen. En omdat Roald Dahl vaak geintjes uithaalde, kreeg hij het regelmatig aan de stok met zijn leraren.

Heldhaftige avonturen

Gelukkig had Roald Dahl nóg een droom: het avontuur opzoeken. Toen hij van school kwam, kreeg hij een baan bij oliebedrijf Shell. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar hij werd voor drie jaar naar Afrika gestuurd, waar hij tussen de slangen en leeuwen woonde. Nog voor de drie jaar om waren, brak de Tweede Wereldoorlog uit en wachtte er een nieuwe uitdaging: Roald Dahl werd piloot bij het Engelse leger. Al tijdens zijn eerste vlucht stortte zijn vliegtuig neer. Zwaargewond – zijn neus moest zelfs opnieuw aan zijn gezicht worden genaaid – belandde Roald Dahl in het ziekenhuis. Maar hij gaf niet op: toen hij na een halfjaar hersteld was, klom hij direct weer in zijn vliegtuig. Hij haalde vijf vliegtuigen van tegenstanders uit de lucht én hij overleefde de oorlog.

Van oorlogsheld tot schrijver

Na zijn pilotentijd besloot Roald Dahl het rustiger aan te doen op avonturengebied. Precies op dat moment ontmoette hij een wereldberoemde schrijver die een verhaal over een oorlogsheld wilde schrijven. Roald Dahl wilde daar wel aan meewerken en zette zijn belevenissen voor de schrijver op papier. Die was zo onder de indruk van Dahls schrijfkunsten dat hij niks aan het verhaal veranderde en het naar een tijdschrift stuurde. Dat tijdschrift was ook enthousiast en gaf Roald Dahl duizend dollar voor zijn verhaal. Vanaf dat moment had hij de smaak van het schrijven te pakken.

Die ken ik!

Het eerste boek dat Roald Dahl schreef, was een kinderboek, maar daarna schreef hij een tijdlang vooral verhalen en filmscripts voor volwassenen. Zo schreef hij zelfs het script van een James Bond-film! Een van de verhalen die hij voor volwassenen schreef, heette De wereldkampioen en ging over twee stropers die het record fazanten stelen op hun naam willen zetten. Heb je dit verhaal eerder gehoord? Dat zou heel goed kunnen; later schreef Roald Dahl het opnieuw voor kinderen en noemde het boek Daantje, de wereldkampioen.

Van Jimmy naar Matilda

Nadat zijn kinderen geboren waren, schreef Roald Dahl steeds meer kinderboeken. Ze begonnen meestal als verhaaltjes voor het slapengaan. De schrijver was heel erg trots op zijn boek Matilda. Al vond hij de eerste versie van het verhaal zo slecht dat hij het helemaal opnieuw schreef. Hij veranderde hoofdpersoon Jimmy in de superslimme Matilda. Met succes: de schrijver won belangrijke prijzen met dit verhaal, zoals de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Quentin Blake. Het droomduo!

Roald Dahl was een held in het bedenken van gruwelijke hoofdpersonen, maar het lukte de tekenaars waarmee hij werkte niet om ze er ook echt griezelig, gemeen of grandioos uit te laten zien. Totdat de schrijver ging samenwerken met Quentin Blake. Ineens klopte alles.

De verhalenverteller vond Quentin Blake de beste kinderboekenillustrator ter wereld en zei zelfs: ‘Het zijn eerder nog Quentins tekeningen dan mijn eigen beschrijvingen die figuren als de GVR, Bulstronk, meneer Griezel en de Opperheks tot leven hebben gebracht.’ Dahl en Blake werden beste vrienden en Quentin Blake illustreerde vanaf dat moment alle boeken van de schrijver.

Bibliotheek in de Korenbeurs

In de Bibliotheek Schiedam zijn er volop boeken van Roald Dahl te leen. Vanwege het jubileumjaar is er in de Bibliotheek in de Korenbeurs een vitrinekast ingericht met verschillende werken van Roald Dahl.

Media: