Schoolschrijvers pakken door

Schoolschrijver Marlies Verhelst op IBS Ababil in 2018

Op vier Schiedamse basisscholen.

Vijftig basisscholen, waarvan vier in Schiedam, nemen deel aan het avontuurlijke taaltraject van De Schoolschrijver

Het doel van De Schoolschrijver: alle kinderen taalsterk. Bekende kinderboekenauteurs, de Schoolschrijvers, verbinden zich een half schooljaar aan een basisschool om het leesplezier en de schrijfvaardigheid van kinderen te vergroten. In Schiedam is de Bibliotheek Schiedam regionaal partner van De Schoolschrijver.

Feestelijke start

De start van het halfjaartraject van De Schoolschrijver begint op elke school traditiegetrouw met een feestelijke aftrap en een inhuldiging van de kinderboekenschrijver. In Schiedam verwelkomt de St. Willibrordusschool Wieke van Oordt, OBS De Taaltuin ontvangt Sanne Rooseboom, IBS Ababil viert het weerzien met Marlies Verhelst, en op OBS De Peperklip is Maranke Rinck de Schoolschrijver.

Bijdrage aan een taalsterke toekomst

Een op de tien kinderen loopt landelijk risico op laaggeletterdheid. In Schiedam, met een hoger percentage laaggeletterde volwassenen, is het risico nog groter. Het halfjaartraject van stichting De Schoolschrijver is ontwikkeld als preventief programma tegen taalachterstand en behaalt positieve resultaten. 94 procent van de leerkrachten constateert dat leerlingen vooruitgaan in leesplezier, schrijven, taalontwikkeling, creativiteit en/of zelfvertrouwen. Goed kunnen lezen en schrijven zijn nodig om volwaardig aan de samenleving te kunnen deelnemen.

Uitbreiding aanbod voor het volledige basisonderwijs

Naast het halfjaartraject voor basisscholen met een hoog percentage laagtaalvaardige kinderen, ontwikkelt De Schoolschrijver kortere programma’s voor alle basisscholen. Ieder kind verdient immers een taalsterke toekomst. Zo zijn de Schoolschrijvermaand en de Schoolschrijver Academie gelanceerd. In 2020-2021 wil De Schoolschrijver met haar aanbod 550 basisscholen bereiken.

schoolschrijver mag blijven nieuwe stadblad 30 januari 2019