Taalhuis Schiedam

foto van de eerste Taalvrijwilliger met certificaat en bloemen

Eerste Taalvrijwilligers gecertificeerd.

Maandag 17 december hebben de eerste 9 deelnemers hun basistraining Taalvrijwilliger afgerond.

Basistraining Taalvrijwilliger

Tijdens de basistraining kregen de deelnemers informatie over de doelgroep laaggeletterden en hoe volwassenen leren. De deelnemers hebben vooral geleerd hoe je personen begeleidt die moeite hebben bij het leren lezen en schrijven, spreken, rekenen of omgaan met een computer. Ook is er kennis gemaakt met geschikt lesmateriaal en een startpakket. De medewerkers van de Bibliotheek Schiedam, Marian Klaren van de Bibliotheek Maassluis en trainer Margot Bal bedanken alle deelnemers voor hun inzet en enthousiasme en feliciteren iedereen met hun welverdiende certificaat!

Taalhuis Schiedam

De Taalvrijwilligers gaan een belangrijke rol spelen in het Taalhuis Schiedam. Het Taalhuis is nu nog in ontwikkeling en wordt de spil in Schiedam waar de bestrijding van laaggeletterdheid en in bredere zin de ontwikkeling van de basisvaardigheden voor alle Schiedammers samen zal komen. Iedereen die zijn of haar vaardigheden wil verbeteren kan advies vragen bij het Taalhuis, dat op meerdere plekken in de stad te vinden zal zijn.

Tijdens de spreekuren van het Taalhuis worden mensen geholpen door de Taalvrijwilligers onder professionele begeleiding van een Taalhuiscoördinator. Daarnaast bestaat het Taalhuis uit een groep Taalmaatjes (vrijwilligers die 1 op 1 of in kleine groepjes mensen begeleiden met taal), organiseert het Taalhuis bijscholing voor Taalmaatjes en Taalvrijwilligers en wordt er geadviseerd over het lesmateriaal dat gebruikt kan worden.

Het Taalhuis is voor Taalmaatjes dé plek waar ze advies en begeleiding kunnen vragen voor hun taken. Ook zal de Taalhuiscoördinator een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de basisvaardigheden van Schiedammers en worden er samen met netwerkpartners uit de stad en regio activiteiten ontwikkelt rond het (beter) leren lezen, schrijven, rekenen, digitale vaardigheden, budgetteren of gezondheidsvaardigheden.

Meer informatie Taalhuis en training tot Taalvrijwilliger

Wil je meer weten over of je aanmelden voor een training tot Taalvrijwilliger of wil je meer informatie over het Taalhuis neem dan contact op met het taalhuis via Taalhuis@debibliotheekschiedam.nl

aangepast.certificaat