Terugblik Groot Dictee

Foto van de deelnemers van het Groot Schiedams Dictee 2015

Schiedam in de kaart gekeken.

De Aleidazaal biedt plaats aan 52 mensen. Precies het aantal deelnemers van het Dictee dit jaar.

5 november 2015

Schrijfster Monique Speelman heeft in samenwerking met Jose Dane en Petra Lanphen een pittig dictee geschreven, gebaseerd op de vorig jaar verschenen: “Historische Atlas van Schiedam”. De organisatie is in handen van Rotary de Veste en de Bibliotheek Schiedam.

Bij binnenkomst van de deelnemers heerst de nieuwsgierige spanning, die we kennen van de negen voorafgaande jaren. Iedereen wil zo snel mogelijk aan de slag. De concentratie is voelbaar als burgemeester Lamers de enveloppe, met daarin het dictee, openmaakt.  “De ammenooitniet op één A4’tje samen te vatten geschiedenis van Schiedam”, de eerste zin klinkt door de zaal. Hersenbrekende toeren zijn nodig om dit dictee tot een goed einde te brengen. Na de laatste zin gaat er een zucht van verlichting door de zaal. 

Na een korte pauze legt Jos Dane (lerares Nederlands aan het Stedelijk Gymnasium) het dictee uit. Inmiddels hebben de correctoren hun werk afgerond en is de uitslag bekend. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe opzet. Er zijn 3 categorieën: buiten categorie (dicteespecialisten), liefhebbers en mensen die onlangs hebben lezen en schrijven. De winnaars zijn: Huib Boogert(buiten categrie; 6 fouten), Aart van Beuzekom (liefhebbers; 6 fouten) en Anja van Bessem(alfabetiseringscursist).

Na afloop wordt gezellig nagepraat. Het Don Hans Swing Quartet speelt precies de muziek die daar bij past. Volgend jaar begin november is er weer een Dictee. 

gsdwinnaar1gsdwinnaar2gsdwinnaar3

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.