foto met t-shirt met logo jongerencongres

They have the power!

Twee dagen lang een levendig en fantastisch bezocht jongerencongres in de Korenbeurs.

Dag één

Dinsdag 1 december gaf wethouder Nathalie Gouweleeuw het startsein voor het jongerencongres 2015 in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Tijdens dit congres, georganiseerd door de Kleine ambassade, de Bibliotheek Schiedam en 60 Schiedamse jongeren, zijn antwoorden bedacht op de centrale vraag: hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat alle jongeren in deze regio kansrijk kunnen opgroeien? Er is in twee dagen veel kennis vergaard en inspiratie opgedaan, en dat geldt niet alleen voor de deelnemende jongeren!

De eerste dag zijn de jongeren (15-18 jaar) gestart met het bijwonen van lezingen en inspiratieblokken. Sprekers waren onder andere Suzanna Jansen en Sywert van Lienden. Suzanna Jansen is journaliste en auteur van het boek Het Pauperparadijs. Sywert van Lienden is politiek lobbyist en activist en heeft de politieke jongerenbeweging G5000 opgericht.

Het tweede onderdeel van dag één was het bijwonen van een de volgende workshops:

- Een toekomst vanuit armoede? Zijn mensen die te maken hebben met armoede, drie jaar later nog steeds arm?

- Kinderen en kansen: de feiten en cijfers. Nog veel te veel kinderen in Nederland groeien op in armoede.

- Je kunt zelf meer dan je denkt! Een workshop over hoe we samen de stad beter en leefbaarder kunnen maken. kunnen opgroeien.

- Financiële keuzes en gedrag.Waarom nemen mensen soms beslissingen die niet verstandig lijken te zijn?

- Maakt geld gelukkig? Maakt geld wel of niet gelukkig? De meningen zijn erover verdeeld.

- Sport is voor iedereen. 350.000 Kinderen in Nederland zijn geen lid van een sportvereniging omdat hun ouders dit niet kunnen betalen.

Na al deze input hebben de jongeen gezamenlijk nagepraat over hun ervaringen in het atrium van de Korenbeurs. Het gonsde van de enthousiaste verhalen en ideeën!

Dag Twee

De tweede dag zijn de jongeren op verschillende locaties aan de slag gegaan met een vraagstuk vanuit een bedrijf/instelling uit Schiedam. De jongeren hebben hiervoor oplossingen bedacht en de resultaten in een presentatie omgezet. De volgende onderzoeksvragen stonden centraal;

1 Rabobank: Hoe kun je jongeren leren verantwoord met geld om te gaan?

2 DSW: Hoe maak je een gezonde levensstijl voor alle jongeren toegankelijk?

3 De Bibliotheek Schiedam: Hoe kan de bibliotheek naast het aanbieden van informatie en kennis, ondersteuning bieden in het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden en zelfredzaamheid?

4 Gemeente Schiedam: Hoe kan de gemeente jongerenparticipatie vormgeven en wat kunnen jongeren hierin zelf betekenen?

5. Wijkondersteuningsteam Schiedam:Hoe zorgen we voor een goede psychische gezondheid voor jongeren in Schiedam?

6 Huisman Equipment BV: Hoe kun je jongeren goed voorbereiden op het kiezen van een studie of beroep?

Dineren en Debatteren

Aan het einde van dag twee zijn alle jongeren weer bijeen gekomen in de Bibliotheek in de Korenbeurs om tijdens een diner met 60 (volwassen) gasten de bevindingen te presenteren en hier onder het eten over te debatteren. De jongeren presenteerden vaak geweldige handklare oplossingen en ideeën waarbij alle deelnemende instellingen hebben aangegeven hier graag, in samenwerking met de jongeren, mee aan de slag te gaan! De resultaten worden binnenkort in een boekje uitgebracht. De datum van de presentatie hiervan volgt nog.

Media: