Shakespeare is groot

Foto van een portrettekening van Shakespeare

Terugblik shakespearecolleges

Vierhonderd jaar na zijn dood bleek Shakespeare in Schiedam actueler dan ooit.

 De Bibliotheek Schiedam heeft in 2016 in samenwerking met het Schiedamse stadsgezelschap De Stokerij een serie van acht toneelstukken van Shakespeare behandeld. De toneelstukken werden in collegevorm gegeven door Nederlandse acteurs die zelf in stukken van Shakespeare gespeeld hebben. Iedere college ging over een ander toneelstuk van Shakespeare. Aan de hand van korte filmpjes, anekdotes en door korte scenes te spelen werden de verschillende toneelstukken van Shakespeare op een interactieve manier met en tussen het publiek door behandeld.

De acteurs hebben het publiek vaak ontroerd, er werd gelachen en er waren verrassende momenten, maar vooral hebben ze veel inzicht gegeven in de achtergrond van de toneelstukken. De vraag die ieder college centraal stond "Is Shakespeare Groot of Dood?" werd na de colleges meestal met een volmondig Groot beantwoord. Het bleek in de loop van de colleges dat veel van de thema’s van Shakespeare nog even actueel zijn als 400 jaar geleden. Liefde, jaloezie en wraak zijn van alle tijden, maar ook  thema’s als veelsoortige liefdes, man-vrouw relaties, (politieke)machtsverhoudingen, rassenproblemen, sociaal onrecht en omgang met de natuur zijn ook nu nog steeds aan de orde van de dag. Shakespeare zijn verhalen van pure menselijkheid worden over alle eeuwen heen door alle lagen van de bevolking begrepen. Dat maakt Shakespeare absoluut Groot. En dus ook in Schiedam!

 

De volgende toneelstukken zijn behandeld in de Shakespearecolleges

Het temmen van de feeks door Loek Peters

Het Temmen van de Feeks is één van Shakespeare ’s vroegste komedies over twee zusters, Bianca en Katherina (de feeks). Hun vader bepaalt dat Bianca niet mag trouwen voordat Katherina een man heeft, waarop twee aanbidders van Bianca het plan opvatten Katherina aan de man te helpen. De meesten kennen Loek Peters als Berry, de kale crimineel in Penoza. Verder speelde hij in vele series en films als: 8ste groepers huilen niet, Oorlogsgeheimen, Homies en Bloed Zweet en Tranen. Ook was hij in 2014 kandidaat bij Expeditie Robinson. In het theater was Loek Peters lange tijd vaste acteur bij het Noord Nederlands Toneel, waarbij hij o.a. in 2006 Het Temmen van de Feeks speelde.

King Lear door Jack Wouterse

King Lear is één van Shakespeare ‘s grootste tragedie over het leven van de oude King Lear die besluit zijn koninkrijk te verdelen onder zijn drie dochters. King Lear is een patriarchaal persoon die door een verkeerde inschatting van zijn dochters zijn eigen teloorgang tekent. Bij het RO Theater speelde Jack Wouterse in 2007 de titelrol in Koning Lear, een coproductie met de KVS Brussel. Hij was toen 50 jaar, relatief jong om de snel aftakelende koning Lear te spelen. Jack Wouterse is een van de gezichtsbepalende acteurs van het RO Theater. In 1994 won Jack Wouterse een Gouden Kalf voor zijn rol in de film En Route en in 2000 won hij opnieuw een Kalf voor zijn rol in de film Suzy Q. Sindsdien is Jack Wouterse veel te zien in films en televisieseries, zoals All Stars, Grijpstra en de Gier, Vet Hard en Chez Nous

Hamlet door De Stokerij

Hamlet is een tragedie van Shakespeare over wraak en onder meer bekend vanwege de monoloog ‘To be or not to be’. De vader van de koning van Denemarken, wordt vermoord door zijn broer Claudius. Deze eist daarna de troon op. Bovendien trouwt hij met de weduwe van zijn eigen broer waardoor hij de stiefvader van Hamlet wordt. De Stokerij wordt gevormd door de acteurs Anne Rats, Koen Wouterse en Yorick Zwart. Anne Rats werd bekend door haar rol van Otje in de gelijknamige televisieserie. Ook speelde Anne in films en series als All Stars 2, Cornea, Danny Lowinski en Het Land van Lubbers. Koen Wouterse maakte na de toneelschool deel uit van het Noord Nederlands Toneel en richtte daarna met zijn collega en vriend Yorick Zwart TG Nachtgasten en later Barakoeda op. Naast zijn theaterwerk speelde hij ook in diverse televisieseries als De Fractie, Dokter Tinus en Danny Lowinski. Yorick Zwart was eveneens deel van het Noord Nederlands Toneel en oprichter van Nachtgasten en Barakoeda. Ook speelde Yorick veel rollen voor film en televisie in bijvoorbeeld Spangas, De Jacht, Celblok H en Ramses.

Richard III door Aus Greidanus Jr.

Richard III van Shakespeare is een historiestuk over de corrupte, sadistische Richard III van Engeland die na de troonsbestijging van zijn oudere broer Edward alles in het werk stelt, om de koningskroon voor zichzelf op te eisen. Aus Greidanus Jr. is een acteur pur sang en schittert al jaren in het theater. Hij speelde o.a. bij het Nationaal Toneel, Zuidelijk Toneel Hollandia (o.a. Richard III) en NTGent. Vanaf 2010 maakte hij deel uit van Toneelgroep de Appel waar hij acteerde en regisseerde en in 2013 maakte hij de overstap naar Toneelgroep Amsterdam waar hij in seizoen 15-16 in Kings of Wars speelt, een serie met koningsdrama's met o.a. Richard III. Naast zijn theaterwerk speelde Aus Greidanus Jr. ook in diverse films en televisieseries als Pleidooi, De Vloer op en Keyzer & De Boer Advocaten.

Midzomernachtsdroom door Fabian Jansen

Midzomernachtsdroom van Shakespeare is een romantische komedie die de avonturen beschrijft van vier jonge geliefden en een groep amateuracteurs in een bos dat verlicht is door de maan. Het verhaal vertelt de manier waarop de vier geliefden en de acteurs met elkaar omgaan. Op het toneel heeft Fabian gespeeld bij gezelschappen als NT Gent, het Onafhankelijk Toneel, Theater Artemis, De Toneelschuur, Het Toneel Speelt en de Peergroup. Bij laatst genoemde gezelschap speelde hij Midzomernachtsdroom. Fabian stond met succes op internationale podia in Wenen, Linz, Kopenhagen, Londen en New York. In 2014 speelde Fabian de rol van André Hazes in de musical Hij Gelooft In Mij. Naast in het theater was Fabian te zien in films als Vreemd Bloed, Mees Kees, Alles is Familie, Mannenharten 1&2 en Nena. Op tv vertolkte Fabian o.a. rollen in de tv-film Symbiose en de comedyserie Missie Aarde.

Othello door Raymi Sambo

Othello is een tragedie over liefde, jaloezie, ambitie en wraak, maar bovenal hoe deze menselijke passies de val van een nobel man kunnen veroorzaken. Raymi Sambo is bij het jonge publiek bekend als dramaleraar Reggy Benoit uit Spangas, het wat oudere publiek kent hem uit All Stars (Paul Murphy). In de film “All Stars 2: Old Stars” speelde hij deze rol opnieuw. Ook speelde hij o.a. in Flikken Maastricht en Sophie’s Web. In het theater is Raymi een graag geziene speler: hij speelde o.a. voor Cosmic, ZEP (waar hij o.a. meespeelde in Othello), DNA, Bos Theaterproducties en sinds 2002 heeft hij zijn eigen gezelschap: V.I.G (Very Important Group). VIG is een gezelschap dat probeert uitdrukking te geven aan wat er leeft onder de generaties 'urban life'. Een gevleugelde uitdrukking daarvoor in VIG is Sambo ’s ‘je kleur voorbij spelen'.

Macbeth door Rogier in ’t Hout

Macbeth is de kortste tragedie van Shakespeare en deels gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van de Schotse koning Macbeth van Schotland die op de troon kwam door koning Duncan I van Schotland te doden. Rogier in t Hout is al sinds 1999 een van de vaste acteurs van Het Klokhuis. Ook was hij op televisie te zien in o.a. Flikken Maastricht, Moordvrouw, Seinpost Den Haag, Jeuk! en NoordZuid. In het theater speelde Rogier bij ongeveer alle Nederlandse gezelschappen die er zijn: de Toneelmakerij, TG Bloody Mary, Bos Theaterproducties, het NNT (waar hij in de bijzondere poppenkastversie van Macbeth de titelrol vertolkte), het ROTheater, Toneelgroep Amsterdam en bij Kwatta.

Romeo en Julia door De Stokerij

Romeo en Julia is een tragedie over de onmogelijke liefde van Juliet Capulet en Romeo Montague, twee jongelingen uit elkaar vijandig gezinde families. Vanaf de eerste opvoering onverminderd populair gebleven bij het publiek doordat het gaat over een onderwerp van blijvend belang: romantische liefde.

 

Hamlet 1286

De Stokerij met Anne Rats, Koen Wouterse en Yorick Zwart

 

Shakespeare 6072

Jack Wouterse 

Hamlet 1312

 Loek Peters

Midzomersnachtdroom 7949

Fabian Jansen

Othello 4237

Raymi Sambo

Macbeth 052660

Rogier in 't Hout

Richard III 9222

Aus Greidanus Jr.

 

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.