Thema Boekenweek 2013

Gouden tijden, zwarte bladzijden

Het verleden van de Lage Landen kent roemrijke perioden, maar evenzovele schaduwkanten. Het is een geschiedenis van heldendaden en verraad, van glorieuze gebeurtenissen en van rampspoed.

In de literatuur zijn de verschillende kanten van de geschiedenis veelvuldig terug te vinden. Denk aan Max Havelaar van Multatuli, Hoe duur was de suiker? van Cynthia McLeod, Koninkrijk vol sloppen van Auke van der Woud, Grijs verleden van Chris van der Heijden, 1953 van Rik Launspach en Koerier voor Sarajevo van Tomas Ross. Om de zon- en schaduwzijde van ons verleden draait het in de Boekenweek. Om de nuances en de dilemma's.

Boekenweek 2013

De Boekenweek wordt in 2013 op een aantal vlakken vernieuwd. Begon de week traditioneel op woensdagochtend, komend jaar begint de Boekenweek op zaterdag 16 maart om twaalf uur 's nachts met een speciale nachtverkoop in alle provincies. De week eindigt op zondag 24 maart met een groot feest. Voor de twaalfde keer biedt NS de treinreizigers de mogelijkheid gratis te reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk. In 2013 is dat voor de eerst niet op de eerste, maar op de laatste zondag van de Boekenweek. Het traditionele Boekenbal is op vrijdag 15 maart.