Voorlezen in het Jacobs Gasthuis

Foto van Anique en Jeanette van de Voorleesbrigade van de Bibliotheek Schiedam

"Luisteren in je Leunstoel"

De Voorleesbrigade leest iedere maand voor aan ouderen in het Jacobs Gasthuis van de Frankelandgroep.

'Luisteren in je Leunstoel', voorlezen aan senioren

In 1999 begon Jose Franssen met het project 'Luisteren in je Leunstoel' in een aantal zorginstellingen in Limburg. In een ongedwongen sfeer luisterden ouderen naar verhalen van vroeger, zongen ze samen liedjes en deelden ze herinneringen. Jose Franssen merkte dat dit een dankbaar hulpmiddel was, om het contact tussen ouderen, verzorgers en familieleden te verbeteren.

Vooral voor dementerende ouderen zijn gesprekken over vroeger vaak het enige houvast om ordening te krijgen in hun kwetsbare wereld. Het project was een groot succes en is sindsdien uitgebreid naar diverse zorginstellingen in Nederland.

'Luisteren in je Leunstoel', ook in Schiedam

Ook in Schiedam luisteren groepjes ouderen aandachtig naar verhalen uit hun jeugd of die van hun kinderen. Er wordt zichtbaar genoten van de licht ironische 'cursiefjes' van Carmiggelt, de grappige versjes van Annie M.G. Schmidt en de nostalgische verhalen in 'Gouden Jaren' van Annegreet van Bergen die de leden van de Voorleebrigade elke maand voordragen aan de bewoners van het Jacobs Gasthuis van de Frankelandgroep.

De leden van de Voorleesbrigade van de Bibliotheek Schiedam hebben een speciale workshop gevolgd om geschikte verhalen en boeken voor ouderen te selecteren en een relaxte voorleessfeer te creëren.

De samenwerking tussen de Frankelandgroep en de Bibliotheek Schiedam is vruchtbaar. Zo is de Voorleesbrigade onlangs ook gevraagd om voor te lezen aan indivduele bewoners en bij de natuurclub.

Wilt u de Voorleesbrigade ook inzetten?

De Voorleesbrigade kan voor verschillende activiteiten en evenementen ingezet worden. Voor meer informatie over de Voorleesbrigade en haar brede inzetbaarheid, kunt u terecht bij Irma Metaal imetaal@debibliotheekschiedam.nl